Археолози от Псков, които през септември откриха най-голямото досега съкровище от скъпоценности в региона, са на мнение, че това вероятно е част от нумизматичната колекция на известния руски търговец Фьодор Плюшкин.

Именно той стана прототип на героя от поемата „Мътрви души“ на николай Гогол, съобщи пред журналисти ръководителката на Псоквския археологичен център Татяна Ершова.

Според нейните думи най-вероятната версия е, че намереното е колекция на наследник на Фьодор Плюшкин. Датата на заравяне на съкровище – след септември 10917 г., била установена по вестника, в който били загънати някои от предметите. Основна част от откритото съкровище е нумизматична колекция, която дава информация на историята на сечене на монети в Русия от XV до началото на ХХ в. Сред екземплярите има монети от времената на цар Алексей Михайлович (1629-1676 г.), на Борис Годунов (1552-1605 г.) и многобройни примери на правените по времето на цар Петър Първи (1672-1725 г.). Историческата ценност на находката е огромна, а в парично изражение археолозите се затруднили да направят предположение.

Съкровището беше открито при разкопки на 15 септември. Предметите били поставени в шест кутии, които с времето се разпаднали, но формата на „опаковката“ се запазила. Във всяка от кутиите имало по около 300 монети. Също така има и колекция медали от периода XVIII-XIX в.

Фьодор Плюшкин (1837-1911 г.) е псковски търговец, най-големият колекционер в Руската империя. Особено го отличавала неговата нумизматична колекция, предметите от която били съхранявани в 84 големи сандъчета. На времето си тя даже била по-богата от колекцията на Ермитажа. Съществува легенда, че табелка с името на бащата на Плюшкин попаднала пред погледа на Александър Пушкин. Той споделил видяното с Николай Гогол и така се родила идеята за персонажа в „Мъртви души“ .