Патриции в пастелни тоги, наметнати с надиплени шалове римски матрони, млади мъже с ризници и шлемове се разхождаха в събота и неделя сред останките от древноримската крепост Сексагинта Приста. Облечен с роба в бледобежово и с царствен венец от лавър на главата, по пътеката триумфално пристъпваше „императорът“ - директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов, стиснал древен свитък под мишница.
Многобройните посетители получаваха по чаша сок /докаран до крепостта по Виа Апиа/, а към обед се разнесе апетитна миризма на ястие от леща, което в неделния ден бързо събра опашка от огладнели ценители на старините. Десетки русенци и гости на града за пореден път бяха привлечени от Римския пазар, който през уикенда Историческият музей организира и подреди за пети пореден път. 
Деца премерваха ризници и размахваха мечове, а умилените им родителите ги снимаха неудържимо с фотоапарати и камери. Малки госпожички и достолепни госпожи се застояваха пред щандовете с красоти, изработени от мастори от Дунавската задруга или от сръчни любителки на ръкоделието. Красиви кукли, бижута от вълна, мъниста, полускъпоценни камъни и природни материали намираха своите нови притежатели. Картини, симпатични сувенири, а също и различни видове натурален пчелен мед и дузина разновидности оригинални сирена изкушаваха посетителите на Римския пазар. На специален интерес се радваше един от щандовете, където бяха показани реплики на старинни монети и на древни масивни пръстени, изработени по модели на автентични украшения, открити от археолозите при разкопки. 
Точно по обед на площадката в средата на алеята започна атрактивно представление, което създаде представата за ритуалите и нравите на някогашните римляни - мирни обитатели на древните градове и войници от императорските кохорти. Шумната глъчка продължи до вечерта в неделя, когато посетители и участници в колоритния пазар-спектакъл се разделиха с обещание да се видят пак догодина на същото място.