Тридесетина ателиета, работилници и палатки със забавни игри дадоха възможност в събота и неделя на стотици малки русенчета да рисуват, да нижат мъниста, да лепят причудливи мозайки от камъчета, цветни песъчинки, хартиени квадратчета. Това бяха част от развлеченията, които предложи на най-младите жители на Русе детският панаир на столичната фондация „Изиарт“, който бе поканен тази година да участва във фестивала за градска култура „Аз, градът“, финансиран с 40 000 лева от регионалното министерство. Вярно, че ателиетата бяха с дузина по-малко от обещаните 44, но децата искрено се забавляваха, като повечето от тях си тръгваха с неохота от площада, отнасяйки със себе си картинки, колажи и изрисувани по лицата и ръцете им смешни муцунки, пеперуди и спайдърмени.
По същото време археологическият комплекс на крепостта Сексагинта Приста отново се огласи от възстановки, напомнящи за славното минало на римския кастел. Легионерски кохорти звънтяха с мечове и ризници, патриции и знатни римлянки си купуваха роби, майстори представяха умения и дарби от незапомнени времена, а зам.-кметът Димитър Наков се сдоби с първата изсечена реплика на римска монета.
В петък вечерта зала „Европа“ събра почитателите на джаза - заради опасността дъжд да провали тази изява, мястото бе сменено, но удоволствието от концерта на русенските джазмени Светослав Неделчев-Козмо, Генади Цанков, Анатоли Ангелов, Стилян Киров и вокалистката Жана Василева си струваше. Към тях се присъединиха и съвсем млади надежди на жанра - учениците от Училището по изкуствата Асен Станчев, Исаак Енчев и Николай Димитров. По същото време оркестър „Карандила“ гостува в Селеметя с концерт, който развесели обитателите, макар отначало хората там да задаваха въпроса „Какво става? Изборите ли почнаха?“.
А в събота студентският театър „Пирон“ отново окачи „Чергите, шарените“ на Дълбокия път под хотел „Рига“, събирайки овации с клоунадния си спектакъл. Преди това на кея студенти от специалността „Европеистика“ напомниха с пана част от събитията, навлезли в България от Русе, а Биг Бенд Русе прибави към експозицията настроението на своите изпълнения. В късния следобед русенци отново имаха удоволствието да дочакат чудесните изпълнения на прочути оперни арии, изпълнени от солистите на операта Владислава Гарвалова и Петър Костов от необичайна сцена - балон с горещ въздух, издигнал се над централния площад.