Първоначалната идея на художника Христо Гелов, била красивите пешеходни пътеки, за които говори цял свят, да красят...Велико Търново.

"Тази идея започна 2012 г., когато се чудех къде да се намеся в градската среда", разказва Гелов пред 24 часа.

"Решихме първата фаза да е пред училищата, за да може децата да свикват за използват пешеходните пътеки", разказва художникът.

Така можеше да изглеждат и пешеходните пътеки във Велико Търново. За жалост обаче общината не одобрява проекта.

 

"В началото беше добре приета, но след това замря някъде по инстанциите и не можа да се осъществи", разказва художникът.

Роден е във Велико Търново, по образование е стенописец. Вече повече от 20 години живее в Испания.

"Този проект броди из света. Писаха ми от Финландия, от Канада също има интерес", обясни художникът. Веселите пешеходни пътеки не са първата инсталация на българска земя за Христо.

През 2015 година чешмата в Самоков се превърна в Къща на водата с текстилени чучури. Инсталацията предизвика критиките на много самоковци. "Доста хора се оплакваха, че това е подигравка с емблематичен знак. Не е вярно, защото тя се превърна в център на дебат", заявява хидожникът. 
Платното на Христо е градската среда, а обществените нагласи негово вдъхновение. 
"Другото, което търся, е моите инсталации да бъдат възможно най-евтино, защото няма нужда да се влагат много пари, за да се покаже една идея", смята художникът.

Христо Гелов готви още няколко изненади за жителите на Велико Търново, Пловдив и други градове в България, засега обаче пази творбите си в тайна.