Голямото предпразнично пътуване започна с пълна сила, колони от автомобили се извиха по основните пътни артерии на столицата.

В последния работен ден софиянци започнаха да напускат през всички основни изходи на София. Четирите почивни дни по случай Деня на независимостта на България предразполагат за дълги и не толкова дълги пътувания.

Във връзка с предприетите действия по осигуряване на безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за настъпването на тежки пътно-транспортни произшествия по време на предстоящите празници ще бъде въведена организация на движение по пътищата за облекчаване на трафика от страна на „Пътна полиция“.

От МВР уточняват, че основните най-тежки направления са – пътят София- Перник-Благоевград-Кулата, АМ "Тракия" и АМ "Хемус", пътят Асеновград- Смолян, пътят Симитли- Гоце Делчев и от Калотина до София. По тези пътни направление е създадена организация с полицейски екипи, включително от "Охранителна полиция", като за днешния ден и за 25-ти септември основното задължение на полицейските служители ще бъде да подпомагат движението, ако се наложи и да го контролират.

От 22 до 25 септември акцията „Алкохол и неправоспособност“ ще се проведе на територията на страната.

От 16 ч. до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за предстоящите четири почивни дни.

Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението, съветват от АПИ.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа –автомагистралите; път I-1 Видин - Ботевград; път I-1 Благоевград - ГКПП „Кулата“; път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина“ - ГКПП „Капитан Андреево“; път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли - Гоце Делчев; път II-86 Пловдив – Смолян и път II-99 Бургас - Царево.

Движението на тежкотоварните камиони над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 25 септември /неделя/, от 14 ч. до 20 ч. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес се обособяват две ленти в посока Перник, за времето от 12:00 ч. до 16:30 ч. На 22 септември /четвъртък/ ще има две ленти за излизащите от София от 8:00 ч. до 14:00 ч. на път I-1 (Е-79). Временната организация ще е от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“. През последния празничен ден – 25 септември /неделя/ ще се обособят две ленти в посока влизане в София, за времето от 10:00 ч. до 16:30 ч. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

На виадукт „Елешница“ при 15-ти километър на АМ „Хемус“ - в момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се прехвърля в платното за София, като се обособяват две ленти за движение в посока Варна и една лента в посока София. В последния почивен ден ще се обособят две ленти за пътуващите към София и една лента за посока Варна от 10:00 часа на 25 септември до 10:00 ч. на 26 септември

Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“. Този маршрут е с 2 км по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз. Сравнение: по АМ „Хемус“ са 22 км, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе – 22 км, за около 24 минути.

Поради ремонтни дейности на виадуктите при км 41+160 и км 41+400, преди тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в платното за София. От ч. днес до 10 ч. на 25 септември се обособяват две ленти в посока Варна и една лента в посока София. От 10 ч. на 25 септември до 10 ч. на 26 септември ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна.

При изхода на София се извършва ремонт на пътен надлез „Яна“ над АМ „Хемус. От 14 ч. днес до 14 ч. на 22 септември и от 18 ч. на 24 септември до 10 ч. на 26 септември /понеделник/ движението по АМ „Хемус“ ще се извършва без затруднение по двете пътни платна.

От 14 ч. на 22 септември до 18 ч. на 24 септември и след 10 ч. на 26 септември ще бъде затворено за движение платното в посока Варна и трафикът ще се прехвърли двупосочно в платното за София.

Извършва се ремонт и на пътни връзки и съоръжения при км 126+270 на пътен възел „Север“ на АМ „Тракия“ при пресичането с път II-64 Пловдив-Карлово и на моста над р. Пясъчник при км 127+047. Ограничено е движението по платното за Бургас от км 126 до км 127 на АМ „Тракия“, като движението е пренасочено двупосочно в платното за София. На пътния възел е спряно движението по пътните връзки Карлово – Бургас и София – Пловдив, като е осигурено преминаването по останалите отбивки. Пътуващите от Карлово до Бургас е необходимо да продължат по път ІІ-64 до началото на гр. Пловдив, където трябва да направят обратен завой и да се качат на магистралата по пътната връзка в посока Пловдив-Бургас. Пътуващите за Пловдив могат са използват пътен възел „Запад” при км 119 и при пътен възел „Изток” при км 133.

Поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 15+940 и км 20+840 в платното за София на АМ „Тракия“ движението се осъществява двупосочно в платното за Бургас. От 14 ч. днес до 10 ч. на 25 септември се обособяват две ленти в посока Бургас и една лента в посока София. В неделя - 25 септември от 10 ч. до 10 ч. на 26 септември ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Бургас.