На 20.09.2016 г., в Регионален исторически музей Русе беше представена книгата „Пътуване“ на д-р Анелия Хохвартер, част от програмата за отбелязване на Европейските дни на наследството в Русе.

Настоящото представяне е свързано с благотворителна кауза, подета от авторката на книгата, която живее и работи във Виена от 26 години.

Д-р Хохвартер участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната работа като офталмолог.

Чрез продажбата на книгата се цели набиране на средствата за закупуване на първия в България робот-ЛОКОМАТ.

Романът е преведен на немски и английски език, а дарителската кампания, която ще бъде подкрепена в България от продажбата на книгите е под мотото „ЛОКОМАТ ЗА БЪЛГАРИЯ“.

Сред гостите на събитието бяха Станимир Станчев, заместник областен управител на област Русе, д-р Иван Стоянов, изпълнителен директор на УМБАЛ Русе, приятели и съмишленица на авторката.

Г-н Станчев връчи поздравителен адрес от името на доц. д-р Стефко Бурджиев и се обърна към д-р Хохвартер с думите, че има съмишленик и съюзник в лицето на областна администрация Русе. Той изрази своето възхищение, че един преуспял българин се връща в родината, за да предприеме една толкова благородна и истинска кауза. Той каза още: „Вие сте доказателство, че думи като кауза и мисия могат да бъдат изпълнени със смисъл и съдържание“.

В своята презентация, д-р Хохвартер представи какво представлява уреда, както и ползите от лечението и рехабилитацията с него.

След това присъстващите имаха възможност да се насладят на откъси от книгата, която е поредица от преживени мигове – едно пътуване в пространството, времето и духовността. Роман, който докосва сетивата със своята искреност, човечност и топлина.

Д-р Анелия Хохвартер е родена в с. Горна Митрополия, Плевенска област. Следва обща медицина в Плевен и завършва образованието си във Виена, където живее от двадесет и шест години и работи като офталмолог от 1999 г. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015), където изгражда първия център за ретинална хирургия в страната.

В класацията за заслужили жени на Австрия „Leading Ladies Awards 2009“ е на трето място в категорията „Социален ангажимент“.