Европейският съюз (ЕС) не признава анексирането на полуостров Крим и следователно не зачита и резултатите отпровелите се в неделя избори за Държавна Дума на Русия. Това е становището на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

В Крим нямаше наблюдатели на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и дипломати от ЕС по тази причина.

"Подкрепата за териториалната цялост на Украйна на ЕС остава непроменена", гласи още изявлението.

В същото време мисията на ОССЕ на парламентарните избори в Русия (без Крим) обяви, че има подобрение в прозрачността и реда на гласуване, но е регистрирала множество нарушения при броенето на гласовете.

В предварителния доклад се казва, че законовата база е достатъчна за провеждане на избори, но избирателният процес негативно е повлиян от ограничаването на основни свободи и политически права, плътен контрол над медиите и тормоз над гражданското общество.

В интернет бързо се появиха видео записи на груби нарушения, в които членове на комисии тъпчат с бюлетини урните или машините на електронно гласуване. Записите са предимно от специалните камери за следене онлайн честността на гласуването и често се вижда как извършителите се оглеждат към тях.

Но тази година предимно поради недостиг на средства с такива камери бяха оборудване едва една трета от секциите.

Върховната Рада на Украйна също обяви изборите в Крим за незаконни. Украинските депутати призоваха Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН да приемат декларация в този дух.