Драстичен ръст на износа на свинско месо от Европейския съюз за Китай е причината за рязкото поскъпване на месото и колбасите в русенските магазини, научи „Утро“. От май до септември изкупните цени за тон кланично тегло са се покачили от 2600 на 3500 лева или с над 30 на сто. 
Китайците изкупуват всичко, цените в цяла Европа вървят нагоре и това няма как да не се отрази и при нас. Това се отнася за всички, в цялата страна при колегите ни е същото, обясниха от месарска фабрика „Боримес“. Макар да свиват донякъде маржовете си, възходящият тренд е принудил преработвателите да завишат продажните си цени. Поскъпването за различните артикули варира между 5 и 20 на сто.
Китай, Хонконг и Япония са основните пазари на свинското месо, произведено в ЕС. По данни на Центъра за икономически анализи на селското стопанство, вече над половината от целия европейски износ е насочен към Далекоизточния гигант, където в последните месеци наводнения унищожиха големи стада свине и предлагането на месо за 1,5 млрд. китайци е недостатъчно. Наблюдава се ръст от около 106% в износа на свинско за Китай,  19% в износа за Хонконг и 33% в износа за Япония в сравнение с миналата година.
Все пак не може да се очаква този ръст да продължи твърде дълго. Доминацията на ЕС на китайския пазар на свинско месо се дължи на забраната за внос на свинско произведено с хормона рактопамин, който е разрешен в САЩ. Постепенно производителите в САЩ се ориентират към технологии без този хормон, което се очаква да повиши износа за Китай през 2017 и 2018 година.