10 дни след като екоинспекцията засече източник на замърсяването на въздуха в Русе и посочи като виновник „Монтюпе“, от компанията вчера разпратиха до медиите позиция на индустриалния директор Микаел Бризон. Според него „Монтюпе“ е обвинена и санкционирана без каквито и да е било доказателства за замърсяване в нощта на 10 септември 2016 г. /събота/. „След затварянето на всички вентилационни отвори на Хале 3 (108 на брой), съгласно необоснована и неподплатена с доказателства и факти заповед на РИОСВ, което значително намали производствения капацитет на фирмата, и многобройните извършени от регулатора проверки, миризмите или замърсяването продължават, именно защото техният източник не е „Монтюпе“! „Монтюпе“ спазва българското законодателство!“, пише в позицията на компанията, в която също не се представят конкретни данни и доказателства.
Според Бризон жителите на града са лъгани, зад кампанията срещу фирмата се крият нечии интереси и някой е прикриван, а регулаторът не предоставя никакви измервания и доказателства за обвиненията си. Това накарало френската компания да се обърне към най-висшите държавни органи, както и да обжалва наложените санкции. Изразява се и съмнение в действителното намерение на България да привлича чуждестранни инвеститори от световен ранг.
Накрая в позицията се казва, че в най-скоро време „Монтюпе“ ще организира пресконференция в Русе, на която ще представят факти и ще отговорят на всички въпроси.