Рибарите край Бургас пълнят мрежи с паламуд. Екземплярите вече стигнаха килограм, хвалят се морските вълци. Цената на паламуда тръгна от 12 лева за кило, но сега след бесния улов падна на 4-5 лева. 

"Миналата година паламуд не видях. Наложи се да купувам от магазините, за да посрещна гости. Сега обаче работата е друга. Ловим много риба", разказа пред "Труд" кметът на рибарското селище Ченгене скеле Димитър Янчев. Той е опитен риболовец и според него голямото количество паламуд се дължи на топлото море.

"Меката зима и топлата пролет са станали причина за големите популации не само на паламуда, но и на всички риби и животинки", допълва Янчев и обяснява, че има бум и на водните змии. Морето е пълно с храна за паламуда.

В Царево рибарите също се хвалят с отлична слука. Според Георги Пейчев паламудените пасажи се появяват през определен период, и то не много кратък. По принцип на седем години веднъж морето започва да ври от най-желаната на пазара риба. Сега обаче идва по-рано – на пет години. За последно мрежите са тежали така през 2012 г.

Още преди няколко месеца имаше знаци, че тази есен ще е богата за риболовците. На чепаретата им за сафрид рано-рано се хващаха малки паламуди-циганки и радваха рибарските души като добър знак за златна рибна есен.