Близо 12 000 бутилки с руска водка са пуснати на търг от столичен частен съдебен изпълнител, съобщава "Монитор".

Първоначалната цена за ценния алкохол е 110730 лв, като всеки който иска да участва в наддаването за бутилките ще трябва да внесе по сметката на ЧСИ-то 10% от тях като задатък. Самият търг пък ще се проведе в една от тръжните зали на Софийския районен съд на 20-и октомври. Тогава ще бъдат отворени и наддавателните предложения на кандидат-купувачите. Ако някой пък е готов да плати повече от най-високата оферта, ще може да направи на място и устно предложение.

Самите бутилки с руска водка в момента се съхраняват в данъчен склад в столицата. Алкохолът е иззет заради дълг на вносителя към собствениците на данъчни склад. Търговецът дълго не плащал наема за съхранението на акцизните стоки и така навъртял дълг от близо 40 бона. Към тях в цената на алкохола са добавени и дължимия за водките акциз и ДДС които трябва да бъдат платени на държавата.

След като са били иззети, бутилките с водка са проверени от вещо лице, което е изготвило и оценката им. Самите шишета са от почти непозната у нас руска марка, която обаче доста ценна. Според запознати с казуса, търговецът внесъл твърде голямо количество от водката, която все още не е популярна у нас и не успял да я пласира и така натрупал дълга към склада.

Иззетите бутилки са 9 вида, като единичната цена на най-скъпия вид е близо 200 лв. на дребно. В някои от шишета пък има сребърни монети или други ценни амулети, които допълнително ги оскъпяват.

Частен съдебен изпълнител е извадил на публична продан и сградата на Висшето училище по застраховане и финанси. Сградата, която се намира в столичния квартал "Овча купел" е с първоначална цена около 5,5 млн. лв.

Върху тази сума обаче купувачът ще трябва да плати допълнително и ДДС. Имотът е с разгъната застроена площ от 3 664,73 квадратни метра и е 5 етажа и в нея освен учебни помещения има и архив, книжарница, библиотека и др.