Моите творби в тази изложба посвещавам в памет на големия мой приятел и невероятен художник Пламен Монев. Това каза за „Утро“ скулпторът Зюхтю Калит, който миналата седмица откри поредната експозиция, в която показва своите работи заедно с известния живописец Недрет Яшар. Двамата вече са изработили една добра традиция от време на време да подреждат съвместни изложби, в които за пореден път да убеждават публиката в това как живописта и ваятелството могат не просто да се допълват, а да звучат като едно впечатляващо многогласово и многопластово музикално произведение. 
Това е шеста поред съвместна изложба на скулптора и живописеца
Според Недрет Яшар това е нещо напълно естествено - след като двамата се запознали съвсем случайно във Велико Търново преди двадесетина години, се оказало, че имат много общи теми. А различните гледни точки и различните интерпретации само сближили още повече двамата автори. И ето, диалогът продължи след онова наше запознанство, продължава и до днес, казва Яшар. Самият той намира много интригуващи посоки в тази двойственост, която предлага на зрителя експозицията с изваянията на Калит и с неговите колоритни платна. „За мен е особено предизвикателство това, че Зюхтю работи с най-твърдия камък, като извайва от него изключително лирични образи. И така показва, че понякога зад твърдостта се крие много фина трепетна нежност. А пък при мен цветът е само едно от изразните средства - и той е един овал, който звучи като някакъв контрапункт“, обяснява Недрет Яшар. За него завръщането в Русе през определени периоди е пълно с емоции - и заради срещите с русенските ценители, и заради възможността да се види с приятели и състуденти /самият той е завършил живопис във Великотърновския университет в класа на проф.Николай Русчуклиев/.
Драмата и напластяването на чувства е доминанта в платната на Недрет Яшар
които русенци могат да видят в Художествената галерия на „Борисова“ 39 до края на месеца. „Открий пожара“ се нарича една от неговите картини. Започнах да я рисувам на 15 август, непосредствено след като Истанбул бе залят със съобщенията за военния преврат, разказва авторът. От прозорците на ателието му на площад „Таксим“ в турския мегаполис се виждали огньовете, които бушували в тревожната нощ. По същото време започнал да работи и върху друга картина - на нея са изобразени пеперуда, която живее с краткостта на мига, и в другия ъгъл - врана, която живее безкрайно дълго. Това е моят прочит на неспокойното време, в което живеем, обяснава Яшар. И добавя: „Изкуството не дава готови отговори, то е начинът на автора да задава въпроси и да провокира и зрителят да пита - а така и всеки да достига сам до своите собствени отговори“. 
Родеем се в лиризма, в многопластовостта и в тази своеобразна песенност, която излъчват нашите работи, казва Недрет Яшар за себе си и своя колега Зюхтю Калит. А самият Калит подчертава: „Много ми се иска моите работи в тази изложба, която посвещавам на Пламен Монев, да се възприемат именно като контрапункт на всичко пошло, което ни залива отвсякъде“.
Неговата слабост - историята, постоянно го отвежда към сюжети и персонажи отпреди столетия
а в тях Калит вижда онези всечовешки страсти и гибелни стремления, които водят към страдание. Във всяка от творбите му има драма и напрежение - и в портрета на император Константин Велики, и в пластиката“Копнеж“, посветена на морето, в разкъсвания от противоречия образ на пълководеца Карл Велики. Така посредством мрамора и благодарение на своята дарба Зюхтю Калит сякаш дописва биографиите на именитите владетели, като добавя скритите за техните съвременници чувства, белязали драматичната им съдба.    
Едно от изваянията е на любимия поет на Зюхтю - великия персийски мъдрец Омар Хаям. Скулпторът припомня една мисъл на Хаям: „Когато си гладен, не яж каквото и да е. По-добре сам, отколкото с когото и да е“, казва Зюхтю. И добавя: „Цял живот следвам този принцип. И това ме кара да се чувствам добре“.