Как тревата може да се превърне в звук, образ, метафора и артистичен експеримент? Отговор на този въпрос дават от вчера участниците в арт симпозиума „Ломея“, който природен парк „Русенски Лом“ организира вече за 17-и път. Тревата тази година е логото на симпозиума и задава творческите провокации у художниците, обобщи кураторът Димитър Грозданов. Тази година артистичният бивак се е разположил в новия посетителски център в Нисово, съобщи директорът на „Русенски Лом“ Цонка Христова, като обясни, че на разположение на художниците са също и пещерата край село Писанец и Художествената галерия в Русе. Участниците са от България, Италия, Германия, Румъния, Франция.  
Още днес в 18 ч в Художествената галерия започва презентацията на Рикарда Валхойзер от Германия, която ще покаже своето виждане за паралелните вселени, квантовата физика и колажите. 
В сряда от 19 до 20 ч в пещерата в Писанец Мирян Колев от България ще предложи своя музикален пърформанс. Паралелно ще бъде представена и видеоинсталация на Мария Каузларич от Сърбия, с която тя е участвала в „Процес-Пространство“. Специален автобус ще закара дотам русенци, които искат да станат част от събитието. Тръгването е в 18 ч пред галерията на „Борисова“ 39.
В събота от 9 до 14 ч в центъра в Нисово ще бъде показана изложба с творбите на участниците в симпозиума. В неделя тя ще пропътува до Русе, където ще бъде официално открита в Художествената галерия в 18 ч.