На 25 август започва 19-ото издание на симпозиума за съвременно изкуство "Ломея", който събира автори от различни страни за пореден път. В момента обмисляме темата и оглеждаме детайлите по провеждането на пленера, каза Цонка Христова. 
Тази година с организацията на едно от емблематичните арт събития за Русе се е заел изцяло Клубът на приятелите на природен парк "Русенски Лом". И преди клубът бе в основата на провеждането на "Ломея", но сега вече той е главният организатор, уточни Христова, която бе директор на парка до миналия ноември, когато в края на месеца бе уволнена без обяснения от шефа на Държавната агенция по горите. 
Инсталацията, с която по принцип завършва арт приключението сред природата, ще бъде отново в двора на посетителския център в село Бръшлен, каза Цонка Христова и обеща скоро да даде повече подробности. Миналата година "Ломея" също подреди изложбата си първо там, пo време на празника на рибената чорба, а след това спази традицията и показа творбите и в Художествената галерия. 
"Ломея" започва през 2000 година като Симпозиум за съвременно изкуство "Екоарт", организиран по идея на директора на Природен парк "Русенски Лом" Милко Белберов и провеждан именно под шапката на парка години наред. Целта е да се възстановят културните традиции в Поломието по различен и нестандартен начин - чрез съвременно изкуство, показано в защитената територия. Седмица време автори от България и чужбина интерпретират конкретна тема, свързана с природата и с човека. 
Миналата година темата, която провокира авторите, бе "Орхидея". През годините художниците са превръщали в изкуство "Трева", "Часовете на водите", "Via Lomea", "Корен дълбоко в небето", "Потният Терон", "Въздушно перо", "Гнезда", "Пазачът на лешояда" и др.