Конопено макраме, уловило пластмасови бутилки, картонени кутии и какви ли още не "съкровища", каквито обикновено туристите изхвърлят в Дунава или по бреговете му, увисна завчера в залата в приземния етаж на Художествената галерия на улица "Борисова" 39. Художественото серкме е част от творбите, създадени по време на 19-ото издание на арт симпозиума "Ломея" от дузината участващи тази година артисти. Това издание го правим изключително с художници от България, но затова пък включихме в програмата на едноседмичната 
творческа ваканция в информационния център в село Бръшлен 
и неконвенционални артисти от Унгария, обясни Милко Белберов. Като председател на Клуба на приятелите на народен парк "Русенски Лом" и като инициатор на провеждането на симпозиума отпреди близо двадесет години, той се занимава с организацията на събитието, с логистичните задачи, свързани с него, с конкретните проблеми, които възникват по време на пленера. Тази година обаче кураторът Пенка Минчева и художникът Димитър Грозданов, който също е част от симпозиума още от неговото първо издание, са провокирали Белберов да направи своя дебют и като участник. 
Навиха ме, усмихва се Милко Белберов малко притеснено, докато показва своята концептуална работа, комбинация от инсталация, фотос и 
екопослание, оформено почти в духа на японските петостишия
Нарекъл е творбата си "Болка". 
След като в събота художниците подредиха своите работи в двора на бръшленския инфоцентър, любезно предоставен за тяхното събитие от кмета на селото Димчо Петров, в неделя те донесоха творбите в Русе. По традиция в неделния ден, който е и последен за седмичната арт ваканция, в Художествената галерия те подреждат инсталации, приложни работи, картини. Тази година на тях им беше предоставено най-прохладното помещение, в етажа под земята, тъй като в централната зала, където обикновено "Ломея" се представя в първите дни на септември, е заета от прекрасната изложба на удивителния и малко познат художник Георги Машев. 
Така стълбите надолу в галерията отвеждат в 
царството на реални и стилизирани мрежи
които са уловили настроенията и посланията на участниците в тазгодишното издание. Кураторът Пенка Минчева представи накратко работите по темата "Вода в мрежите". Особено впечатляваща е мрежата на русенката Нина Лишовска. Тя е нарекла "Вик" своята творба, в която са преплетени кабелчета и миниатюрни лампички, сигнализиращи тревожно за задаващо се бедствие. Мрежата-макраме с уловените боклуци е на Милена Атанасова. Нейно е и едно сърце, което прави комбинация с друго сърце, нарисувано от най-малката участничка в пленера - 6-годишната дъщеричка на Милена - Алиса. Алиса се представя и с цяла серия живописни рисунки, също подчинени на темата за мрежите, в едната плува златна рибка, в другата пък се е настанил бял корал. За Алиса това вече е трето участие в пленер, така че можем само да й пожелаем още много участия и много изложби, каза Пенка Минчева. 
Самата Пенка Минчева е направила интригуваща инсталация, а също и няколко колажа, обединени със заглавията 
"Морско дъно" и "Две морета и едно слънце"
Невена Дернева е направила триптих в зелено. Три картини е създал и Димитър Грозданов, които отключват минорни есенни настроения, а Гриша Кубратов е нарекъл своята русокоса шарена риба "Триумф на илюзиите". При все че Виргиния Пенчева-Джина се присъедини към ломейци по-късно, тъй като беше на пленер в Брацигово, нейната живописна работа "Тъмната река" допълни органично серията от разнообразни творби на арт симпозиума. 
Докато художниците подреждаха работите си, дошлият на изложбата на своите колеги и приятели Върбан Христов, който живее във Франция, се изкуши да направи и своя композиция. Той приклекна до кълбото връв за окачването на картините, премести макетния нож и постави длан на пода. "Светата Троица" - усмихна се Върбан. Но в този момент някой грабна кълбото с канапа и развали творбата. 
Точно преди официално да бъде открита изложбата, се оказа, че в залата са се събрали десетки приятели и почитатели на тяхното изкуство - въпреки убийствената жега навън в неделната привечер. Това зарадва авторите, които почерпиха своите фенове и им благодариха за съпричастието.