Автомобилните производители от Великобритания прехвърлят научно-развойните си центрове в Източна Европа, предимно България, Румъния и Украйна, пише Гардиън. Причината е решението от референдума за излизане на Острова от Европейския съюз. Преместването би довело до понижаване на разходите, по-лесен достъп до европейските пазари и по-лесен достъп до кадрите от ЕС.

Фирмите вече търсят подходящи специалисти в тези държави, които да бъдат наети на работа.

Според данните на една от компаниите за наемане - DHR International, с офиси в 25 държави, разходите за квалифициран персонал в Източна Европа са с 40% по-ниски от тези във Великобритания. Именно от писмо на компанията за търсене на специалисти в сектора до нейните дъщерни дружества в Източна Европа става ясно за очакваните прехвърляния на бизнеса а британските автомобилни компании.

Очаква се при преместването на дейността и доста специалисти от Острова да бъдат поканени да сменят местожителството, за да запазят постовете си.

Автомобилните компании търсят старши специалисти в дизайна на продукти и компоненти за автомобили, софтуерни инженери и експерти в човешките ресурси, финансите и административни позиции.

Марки като Jaguar, Renault и Audi вече имат фабрики в Източна Европа и се очаква към тях да се присъединят доста конкуренти от бранша, целящи да се възползват от големия брой квалифицирани специалисти в региона.

България е втора в ЕС след Германия по процент на завършили инженерство, според данните на ЮНЕСКО, твърди "Гардиън". 

Renault вече е установила свои дизайн, инженеринг и тест центрове в Румъния, инвестирайки над 2,3 млрд. евро и наемайки над 16 000 души в страната.