При 90 % от кандидатите за президент на България, включително и при Ивайло Калфин, липсва българско патриотично мислене. Това заяви за „Фокус" - Пловдив Методи Андреев, народен представител от групата на ГЕРБ. По думите му тези кандидати са хора, които не стоят твърдо на евроатлантически и европейски позиции, а погледът им е насочен повече в североизточна посока.„На всички тези кандидати за президент, включително и на Калфин, който беше родил абсолютно неправилната позиция на истински български политик, че патриотизмът на всеки българин се определя в зависимост от любовта му към Русия, ще припомня, че колкото пъти България е търсила сигурност в Русия, толкова пъти е получавала зависимост. 90 на сто от издигнатите кандидати са хора с рубладжийска психика, не русофилска”, коментира Методи Андреев. 

Депутатът от групата на ГЕРБ смята още, че Ивайло Калфин прави впечатление на възпитан човек, но „поставя за крайъгълен камък на българския патриотизъм любовта му към Русия”. „Това е колониално мислене, а не българско патриотично мислене. Да, сигурно Калфин ще има някакви свои последователи и хора, които да гласуват, но ще го посъветвам да вземе за свой вицепрезидент Румен Петков. Той е обичан от АБВ политик, той е известен с висок морал, освен това изпитва и привързаност към фонтаните. Калфин и Петков биха били една подходяща кандидат-президентска двойка, със своя български патриотизъм, макар с крайъгълен камък любовта към Русия”, посочи Методи Андреев. 

Според депутата кандидатът на ГЕРБ за президент трябва да е достатъчно разпознаваем и с евроатлантическа насоченост, тъй като кандидатурата му ще бъде обявена само месец преди изборите.