Членовете на влиятелната Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия - В4) отхвърлиха квотите мигранти и отправиха към арогантния ЕС подстрекателски ултиматум, пише британският в. „Експрес“.

Групата представлява фракция на нации, които стават все по-загрижени поради авторитарното поведение на Брюксел, като Полша и Унгария водят сериозни съдебни битки с ЕС.

Техните искания идват, след като отделната клика на средиземноморските държави, включително Франция, Испания и Италия, образуваха собствена група по интереси, за да се противодейства на мощта на Ангела Меркел.

Развитието на нещата е признак за засилващата се дезинтеграция на ЕС, в резултат на която блокът представлява едно разделено на различни фракции цяло, като всеки от участниците защитава пред бюрократите в Брюксел своите интереси.

В4 постави на Брюксел ултиматум в пет ключови области, в които те виждат отклонения от европейския проект и поставиха конкретни искания към другите нации за намиране на решение на проблемите.

Първият ултиматума беше за ерозията на демокрацията поради нарастващо авторитарната Еврокомисия, която залива страните-членки с хиляди диктаторски закони. Групата заяви: "Необходимо е да се засили ролята на националните парламенти, подчертаващи уважение за спазването на принципите на субсидиарност и пропорционалност."

После от В4 се спряха на равнопоставеността сред членовете в съюза, повдигайки въпроса, че страните от Източна Европа са пренебрегвани от Германия и Франция по ключови въпроси. „Европейската интеграция е общ проект и всички преговори трябва да бъдат всеобхватни и отворени за всички страни членки.“

Освен това от В4 се обръщат по въпроса за сигурността, който се превърна в приоритет след поредицата от кървави терористични нападения по континента, свързани с мигрантската криза.“Последните терористични атаки доказват, че е налице ново предизвикателство, с което ЕС трябва да се справи – увеличаващ се тероризъм и трансгранична престъпност.“ Четирите държави акцентират върху опазване на външните граници на Шенгенското пространство, както и на целия ЕС. Въпросът за сигурността е тясно свързан с миграцията, която е голям проблем за пет от страните членки. Поради което В4 настоява за базиране на мигрантската политика върху принципа на „гъвкавата солидарност“.

Накрая групата обръща внимание на проблемите с единния пазар - включително бедствения проект с еврото, и в същото време се отчита, че популярността на ЕС е понесла редица тежки удари заради продължаващата години икономическа стагнация.