Днес, петък, сянката на Земята ще премине през септемврийската пълна луна, което ще замъгли очертанията й в нощното небе. Това ще е последното затъмнение за 2016 г.
Но тази пълна луна е по-необикновена от обичайното. Тя се нарича жътвена луна: пълната луна, която е най-близо до есенното равноденствие в Северното полукълбо, което означава, че луната ще изглежда по-голяма от обикновено.
Това ще е последното затъмнение на жътвена луна до 2024 г.
Затъмнението ще трае около 4 часа, като кулминацията на луната ще настъпи в 21.54 минути българско време. Небесното шоу ще започне в 19.52 минути, а в 23.55 луната ще излезе от сянка. То ще може да бъде наблюдавано от територията на Европа, Африка, Азия и Австралия.
Защо се нарича жътвена луна?
Като всички пълни луни, жътвената луна изгрява при залез и залязва при изгрев. Но луната всеки ден изгрява приблизително около 50 минути по-късно, спрямо предишния ден. През януари тя изгрява със 70 минути по-късно с всеки изминал ден, което е причина за тъмните зимни нощи. Това е свързано с движението на луната около Земята.
Жътвената луна изгрява 30 минути по-късно от предишния ден. Това означава, че няколко поредни нощи тя ще изгрява със залязващото слънце, което ще я направи пълна за по-дълъг период от време.
Названието "жътвена луна" е свързано с древните индианци. Както вече споменахме, жътвената луна е най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие и е подходящо време за жътва и прибиране на реколтата, тъй като лунната светлина предоставя допълнително време за работа на земеделците.
Екипът на Фрамар ви пожелава приятно сързецаване на нощното небе! Препоръчваме ви да го споделите с любим човек.