През изминалата година ЕС е взел участие в 30 военни операции и „трябва да създаде свой единен щаб за тях“. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на годишната си реч пред Европейския парламент за състоянието на съюза.

„На нас ни е нужна единна щабквартира за отбрана като част от ЕС, в допълнение към НАТО“, допълни той.

Юнкер също така посочи, че ЕС има намерение да създаде „свой фонд за отбранителни изследвания и инвестиции за осигуряване на своите отбранителни възможности“

„За да може европейската отбрана да бъде силна, ние предлагаме до края на годината да бъде създаден Европейски отбранителен фонд за насърчаване на изследванията и инвестициите“.

В изказването си Юнкер също така заяви, че до края на октомври 2016 г. близо 200 гранични служители и 50 машини ще бъдат преразпределени по вътрешните граници на съюза.

„До края на октомври ЕС ще размести 200 европейски граничари и 50 машини по вътрешните граници на общността. Това е част от създаването на нова европейска агенция за погранична и брегова охрана“, каза той и допълни, че Европа е длъжна да гарантира безопасността на своите граници.