Пренасищането на пазарите с петрол ще продължи по-дълго от предварително очакваното, съобщиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според организацията растежът на търсене се забавя, докато наличността расте, което означава, че пренасищането ще продължи „поне и през първата половина на следващата година“.

По-рано от МАЕ съобщиха, че този процес ще изчезне в края на настоящата 2016 г.

В своя годишен доклад агенцията посочва още, че това кога пазарите ще се върнат към предишния си баланс е „големият въпрос“. Текстът посочва също, че настоящите цени от 45 долара за барел „черно злато“ предполагат намаляване на запасите и увеличаване на търсенето.

„Въпреки това, изглежда, че в момента се случва обратното“, се казва в текста. Той посочва още, че Китай и Индия, които в последно време са едни от основните причини за нарастването на търсенето, са нестабилни, а икономическото забавяне на САЩ и притесненията на развиващите се държави допринасят за необичайното явление.

Световното търсене на петрол се очаква да нарасне с 1,3 млн. барела на ден през 2016 г., достигайки до 96,1 млн. По отношение на наличността, отчита се спад на производителността през август, най-вече при държавите извън ОПЕК.