Въпреки очакванията във вторник на свое заседание правителството да излъчи еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, в позицията на премиера Бойко Борисов отново има обрат и това най-вероятно няма да се случи. Това научи Mediapool от свои източници.

По неофициална информация основна причина за поредната промяна на българската нагласа е дипломатическия сблъсък между Берлин и Москва по темата. 

Германското външно министерство използва необичайно остър тон, за да отхвърли твърденията на говорителката на дипломатическото ведомство в Москва, че канцлерът Ангела Меркел лобирала пред президента Владимир Путин да подкрепи кандидатура на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Много е вероятно във вторник Борисов да отхвърли възможността за номинация на българския еврокомисар за ООН. За да потвърди позицията си вероятно премиерът ще покаже писма, изпратени миналия месец в подкрепа на настоящия ни кандидат за ООН – Ирина Бокова. 

Въпреки това обаче запознати твърдят, че все още има възможност Георгиева да бъде издигната, а решението на Министерския съвет за това е написано и само очаква подпис. В понеделник експертите на правителството са проучвали варианта една държава да има две номинации и са установили, че това няма да бъде прецедент.  "И в този момент, във вторник рано сутринта се водят разговори на най-високо ниво, решението ще бъде скоро, като няма да се изненадам страната ни да има две номинации - Бокова, която не желае да се откаже и Кристалина Георгиева", коментираха пред Mediapool правителствени източници.  

Ходът за пореден път ще изненада европейските ни партньори. Промяната в намеренията идва на фона на публикуван материал в брюкселското издание “Политико“, което съобщава, че днес кабинетът в София ще реши дали да включи еврокомисаря Кристалина Георгиева в състезанието за наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Под заглавието “България обмисля Кристалина Георгиева за пост в ООН“ авторите пишат, че кабинетът в София мисли да се откаже от кандидатурата на Ирина Бокова, генералният директор на ЮНЕСКО.

"Петима души, запознати с процеса, казват, че Георгиева има подкрепата на няколко страни от ЕС, включително Унгария, Полша и Латвия. Германският канцлер Ангела Меркел е събирала подкрепа за кандидатурата на Георгиева на срещата на върха на Г-20 в началото на месеца, допълват източниците. Други известни фигури, даващи подкрепата си за Георгиева, са бившите еврокомисари и министри Ема Бонино от Италия и Нели Крус от Холандия", пише "Политико".

Досега името на Полша не беше появявало сред страните, които одобряват подобна номинация. В понеделник вечерта зад българката застана и Андрула Василиу - бивш еврокомисар по въпросите на образованието, културата и младежта.

В статията на "Политико" се посочва, че премиерът Бойко Борисов ще трябва да застане зад Кристалина Георгиева, ако иска тя да има някакви шансове в състезанието, защото Китай е заявил, че не одобрява кандидати, които не са издигнати от собствените им страни.

След почти две години неформално лобиране Ирина Бокова остава в средата след всяко от неофициалните гласувания досега и това отслабвало вероятността да победи Антонио Гутериш, казват поддръжиците на Георгиева.

Португалецът води във всеки от четирите вота досега, но десетки държави настояват най-после жена да оглави ООН и по неписано правило би трябвало кандидатът да е от Източна Европа.