Когато се появяват първите мисли за развод или не сте в състояние да се съвземете след решението на бившия си партньор, че иска раздяла, често се съсредоточаваме върху отрицателните моменти: Как ще живея сама? Как ще го преживеят децата? Нима съм обречена на самота до края на дните си?

Тези опасения са разбираеми, но най-доброто, което може да се направи, е да се съсредоточим върху положителните страни, които може да донесе разводът.

Читатели на HuffPost отделиха 11 причини затова защо разводът е по-добрият вариант от това да живееш в нещастен брак.

1. Бракът дава чувство за безопасност, но разводът дава нов живот

"Лошият брак осигурява безопасност, защото знаете какво ви очаква в бъдеще, но разводът дава надежда. Надеждата да бъдете този, който искате, надежда за щастие, надежда да намерите своя човек“ – Бари Голд

2. По-добре да бъдеш самотен родител, отколкото да демонстрираш ужасни отношения пред детето

"Ако имате малки деца, то по-добре да се разведете, отколкото да живеете в лош брак, защото именно в най-ранна възраст се формира детската психика. В бъдеще ще търсят отношенията, които са видели между родителите. Искам да имам щастливи и здрави отношения с взаимно уважение и децата ми да не се съгласяват на друго в живота си.“ Линдзи Лайт.

3. Разводът дава свобода и шанс да срещнеш подходящия партньор

"Разводът причинява болка, но прилича на момента, в който махаме лепенка от раната. Предчувствие за нещо ужасно, но когато се случи – усещате облекчение. Бонус: имате свобода и можете да срещнете истинската си половинка.“ – Ал Корона.

4. Появява се възможност да се съсредоточите върху себе си

"След развода отново ще се влюбите в прекрасните ви качества, които ви правят вас самите. Като майка вие ще може да възпитавате децата си, ръководейки се само от майчинския ви инстинкт и насочвайки цялата си любов и енергия към децата. Ще откриете един истински свят, щастие и радост от живота, които лошият брак е изсмукал от вас.“ Шели Камерън

5. Разводът не е най-лошото, което може да се случи на децата ви. Устойчивата враждебност към семейния живот е по-лошият вариант

"Когато първата ми жена и майка на петте ни деца ни остави завинаги, мислех, че разводът е най-лошото, което може да се случи със семейството. Затова, когато се провали и вторият ми брак, аз отчаяно се опитах да защитя децата си от още една травма. Като резултат – на всички им беше зле. За децата ни най-лошото е да живеят във враждебна атмосфера и да ви виждат нещастни. Моят живот и този на децата стана по-добър след развода.“ Мат Суитуд.

6. Има голяма разлика между самотата и уединението

"Разводът разки цялата прелест на уединението, докато самотата ми причиняваше болка. Сега се научих да получавам удоволствие от самотата и съм свободна от онова ужасно чувство на раздяла, което възниква след съжителството с неправилния човек.“ Тами Лезерер.

7. Вие и партньорът ви може да си пречите взаимно в израстването

"Смятам, че единственото, което различава "лошия" брак от "добрия" са взаимните усилия. Затова има случаи, когато разводът е най-добрият избор, който позволява на двамата партньори да се развиват и да постигат желаното. Дерик Търнър.

8. Най-добрият родител е щастливият родител

"Да се научиш да пуснеш и да направиш крачка в неизвестното е най-важното, което може да направите за себе си и близките си. Разводът доказва, че имате мъжеството да живеете щастлив живот. И вие ще бъдете много по-ефективен родител, ако сте щастливи.“ Кери Фен.

9. Ще може да насочвате енергията си към други важни сфери в живота"

"Ако сте направили всичко, за да спасите брака си, но нищо не е помогнало, намерете смелост да си тръгнете и да продължите нататък. Ще престанете да влагате енергията си в отношения, които вече не "работят“. Ще имате повече енергия за себе си и децата.“ Шери Морис.

10. Заслужавате партньор, който ще влага в отношения толкова, колкото и вие

"Разводът е за предпочитане пред брака без любов. Ние всички заслужаваме това да бъдем обичани. Не искам да живея в брак, в който партньорството не е приоритет." Карли Израил

11. Вие губите съпруг, но получавате щастие

"Разводът ми донесе щастие. Животът е прекалено кратък, за да го губим в лоши отношения.“ Никол Лавери.