Дългите ваканции в училище са не просто време за почивка на учениците, но и бонус за учителите. Част от педагозите смятат, че това е компенсация за ниските им заплати.

Така просветният министър Меглена Кунева отговори на критиките, че в България ваканциите са прекалено много и прекалено дълги. Както Dnes.bg коментира вчера дългата почивка често затруднява родителите, които не могат да гледат децата си и да работят. Сред критиките към голямата ваканция е и тази, че за три-четири месеца учениците забравят наученото през годината.

Самата Кунева обясни, че е за по-кратка ваканция, но имало родители и учители, които не били съгласни. Тя даде да се разбере, че предстои дебат по темата. "Не е настъпил моментът, в който има обществено мнение, което да поддържа промяната", каза министърката.

Кунева отново обясни, че ще работи за увеличение на учителските заплати. Тя беше категорична, че стои за думите си пред събора на учителите, но този път направи уговорката, че яснота ще има след като приключат преговорите по бюджета в правителството.

"Да, аз ще се боря българските учители и техния труд да бъде възнаграден", каза просветният министър. Според нея учителят трябвало да е център на реформата в образованието.

"Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?", попита още Кунева.

"Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет", каза още просветният министър.

Кунева коментира и темата със сричкуването. Преди дни стана ясно, че първокласниците ще учат по нов ред буквите, което предизвика напрежение сред родителите.

"Азбуката разбира се, не се променя. Но групирането на гласни и сонорни ще е по-лесно. Така смятат педагозите", обясни тя.