Двама нелегални мигранти – дете на 5 години и мъж на 27 години, са се удавили в река Дунав при опит за незаконно преминаване на границата. Случаят е от 8 септември вечерта, но едва днес бе оповестен публично от Гранична полиция в Русе. Издирват се още четирима души – три деца, от които две момичета и момче, и един мъж.

На извънредна пресконференция тази сутрин комисар Димитър Чорбаджиев, директор на Регионална гранична полиция-Русе, която отговаря за цялото протежение на границата по река Дунав, изнесе подробности около инцидента. Сигналът е постъпил на 8 септември в 23.35 ч в дежурната част от рибар в района на остров Добрина, между Лом и Арчар. „Чул е от острова силни викове на лица, отишъл е заедно с друг негов близък и са открили там четирима души, които не са говорили български, а арабски език“, обясни Чорбаджиев.

Незабавно е била задействана процедурата при случай за незаконно преминаване през границата, като от Гранична полиция са изпратили екипи и катер от Видин. На острова е имало две жени и двама мъже, които са твърдели, че са от Ирак, но не са имали никакви документи. „С жестове са се опитали да обяснят, че има във водата паднали други лица, като са показвали с пръсти, че са четири и ръстът е малък, от които нашите служители са стигнали до извода, че може би става дума за деца“, допълни Чорбаджиев.

Започнало е издирване, което е продължило до 9 септември през целия ден. Участвали са два катера, поискано е и съдействие с катер от румънската гранична полиция. На 10 септември е открито тялото на едно дете на около 23 км от острова надолу по течението, след което е открито и тялото на мъж. Така случаят е преквалифициран от незаконно преминаване през границата в причиняване на смърт по непредпазливост.

Оцелелите са разказали, че са били откарани от българския бряг до острова, след което е трябвало да го преминат пеша и да отидат до другия край на острова, където да ги чака лодка. Тя е трябвало да ги преведе към Румъния. Човекът в нея е бил маскиран и не може да бъде описан.

„Качили са се всички 10 души в тази лодка, която е била метална. Наблизо е имало още една лодка, дървена, с още един човек в нея. Когато е тръгнала металната лодка, може би неправилно са били разпределени вътре лицата, и лодката е започнала да потъва. От другата лодка са се опитали да я издърпат към брега, но тя е потънала много бързо. Двамата каналджии са успели да избягат, а четиримата оцелели са стигнали до брега“, разказа още Чорбаджиев.

Издирването на телата продължава, ангажиран е и водолазен екип, но без резултат. Продължават разпитите на оцелелите. Търси се и потъналата лодка, която може да насочи разследването към каналджиите. По думите на мигрантите те са платили по 10 000 долара за възрастен и по 7000 долара за дете, за да преминат от Ирак до Германия.

От Гранична полиция категорично отрекоха да има укриване на информация по случая. Още в деня на инцидента е уведомена Окръжна прокуратура-Монтана и се работи по случая.

Досега не е имало случай на незаконно преминаване на границата по Дунава в този район, тъй като румънският бряг е заблатен и неудобен за транспорт, каза още Чорбаджиев.