Глоба от половин милион лева и блокиране на дупките в покрива, от които „Монтюпе“ бълва зловония. Тези санкции предстои да бъдат факт до края на септември, обяви вчера на пресконференция директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ Лилия Атанасова. Отделно ще бъде преразгледано  комплексното разрешително за дейност на френския завод. Резултатите от това обаче ще отнемат по-дълъг период. Повод за санкциите на компанията е поредното й засичане в изпускане на неприятни облаци от миризми във въздуха, от които се оплакват няколко големи квартала. Заради зловонията днес от 17.30 пред сградата на общината е организиран и протест. 
„На 10 септември вечерта нарушението бе констатирано и бе локализиран източникът, след като бяха извършени обходи заради постъпили сигнали. Три екипа на РИОСВ тръгнаха от различни части на града и стигнаха до източника на неприятни миризми. Визуално се установи, че от покрива на трето хале на „Монтюпе“ се изпускат емисиите. Аз лично също ги видях как се стелят и разнасят към източните части на града“, заяви Атанасова.
Според инспекторите на 11 септември ситуацията се повторила и отново екипи стигнали до площадката на „Монтюпе“, където се натъкнали на облаците стелещи се зловония от покрива на френското дружество. За това свидетелствал и бумът на подадени сигнали - в събота, 10 септември, те били 15, а ден по-късно - 30.
В неделя дори било потърсено съдействие от страна на Гранична полиция, която с помощта на термовизьори успяла да засече термодвиженията.
„Заради сегашните нарушения и тези отпреди 1 година се подготвя сигнал до прокуратурата. Ще бъдат сезирани и други компетентни органи, тъй като този проблем не е само на Министерството на околната среда и водите и на РИОСВ, но и на Регионалната здравна инспекция, Инспекцията по труда, РДНСК и други органи, които одобряват въвеждането и експлоатацията на такива производства. Всъщност заради нередностите вътре в халетата на „Монтюпе“ се налага изпускането на емисии в атмосферата. Там топлинното натоварване е много голямо и щом монтираните на тавана 108 вентилационни отвора на хале 3 се отворят, започва залповото им изпускане. Вентилацията там не работи както трябва и те много добре го знаят“, категорична бе още Атанасова.
Затова тя заяви, че спрямо френския завод ще се приложи цялата строгост на закона и дружеството може да очаква акт в максимален размер за системните си нарушения - глоба от 500 000 лева.
На пресконференцията вчера присъства и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, който обясни, че е в Русе заради множеството оплаквания на граждани за тежки неприятни миризми и за да се запознае с работата на РИОСВ в тази насока. 
Впрочем Френско-българска търговска и индустриална камара вчера реагира на изнесените от екоинспекцията данни, че „Монтюпе“ отново е виновник за зловонията и обгазяването над града. В съобщение до медиите, подписано от председателя на камарата Стефан Делае, се казва, че действията на РИОСВ са „насилие над най-големия френски инвеститор в България“. Отделно се твърди, че заводът не е бил обект на проверка или замервания, а обвиненията на РИОСВ били безпочвени и не били подплатени с нито едно доказателство. И вместо да търсела истинския замърсител, службата работела за „други интереси“ с „гръмки обявления“.
„МОСВ е за инвестициите, но при спазване на екологичното законодателство. А при нарушения сме безкомпромисни. Тук констатациите са ясни, нарушенията - системни, и затова ще се понесат най-строги санкции. Ако трябва, денонощно ще се замерва“, коментира зам.-министър Живков.
Отношение по случая взе и кметът Пламен Стоилов, който направи в профила си във Фейсбук следното изявление: „Като кмет на Русе и като гражданин няма да допусна компромис с качеството на въздуха на русенци! Всички, които си позволяват да не спазват екологичните норми, трябва да знаят, че лично ще настоявам за сурови санкции срещу нарушителите“. 
Палитра от въглеводороди, между които феноли и формалдехиди, които вероятно са примесени и с амини - така Атанасова описа коктейла от миризми, които градът диша вече години. Какво представляват тези вещества и какво влияние оказват върху човешкото здраве, тя не пожела да отговори, като препрати въпроса по компетентност на РЗИ.
„Аз лично ще изискам непрекъснат мониторинг за тези специфични замърсители. Но тези замервания да бъдат плащани от самия оператор, а не от държавата“, заяви още Атанасова.
Тя обясни още, че „Монтюпе“ има проблем и в друго направление, тъй като трите му производствени халета всъщност не са отделени, а са свързани. И в трите се лее алуминий и реално изпусканите миризми през хале 3, което сега е засечено в нарушение, съдържат в себе си емисии от производствата и на останалите две. 
Бе направена и ретроспекция на системните сериозни нарушения на завода от 2014 година насам, когато първо бяха пломбирани жалузите, през които дружеството отново изпускаше зловония. По-късно то е започнало производство, за което въобще не е информирало никого, а през 2015-а е засечено превишено изпускане на вещества в пъти над нормата. Последната рестрикция е пломбирането на една от леярните в хале 1.