Американският HP Inc. вижда бъдещето си в копирните машини и принтери. Производителят на персонални компютъри придобива бизнеса с принтери на корейския концерн Samsung Electronics Co. за 1,05 милиарда долара, залагайки на това, че може да спечели по-голям дял и да генерира приходи, дори и в един свиващ се световен пазар.

Сделката ще увеличи приходите на конценра през първата пълна финансова година след сключването ѝ, заяви базираната в Пало Алто, Калифорния, HP в изявление от понеделник.

Като част от споразумението Samsung се ангажира да купи акции за между 100 млн. долара до 300 млн. долара на свободния пазар след приключването на придобиването, съобщиха от компаниите.

Сливането ще даде възможност на HP да се съсредоточи повече върху пазара на копирни машини и да получи ключова технология за лазерно отпечатване. Тя е също част от по-големия план на компанията да разшири портфолиото си отвъд добре познатата линия на принтери и да намери нови източници за растеж, след като смартфоните, таблетите и редица други цифрови устройства намаляват необходимостта от традиционната хартия за печатане.

Придобиването е най-голямото, откакто HP се раздели с Hewlett Packard Enterprise Co. през миналата година, за да се съсредоточи върху персоналните компютри и свързания с тях хардуер, предава Bloomberg. Въпреки че HP произвежда настолни и персонални компютри и сървъри, повечето си пари концернът печели именно от продажбата на мастила, тонери и хартия.  

„Това е основен стратегически ход за HP", заяви Енрике Лорес, президент на поделението Imaging, Printing & Solutions в HP, в конферентен разговор. „Разделянето наистина работи."

Въпреки всичко обаче приходите на подразделението за принтери на HP спадат с 14 процента до 4,42 милиарда долара през последното тримесечие, а общите продажби спадат с около 4 на сто до 11,9 милиарда долара. Когато компанията отчете резултатите си през миналия месец, тя заяви, че дейностите по преструктурирането се развиват спрямо плановете, като те предвиждат и съкращаване на 3000 работни места. HP има слабо присъствие на пазара на офисните копирни машини, който е доминирана от Xerox Corp.

За базираната в Сувон, Южна Корея, Samsung продажбата е част от една по-дългосрочна стратегия за фокусиране върху области с по-висок растеж.

„В продажбата на принтерното поделение има много смисъл, защото светът на хартията си отива", казва прeд Bloomberg Марк Нюман, анализатор в Sanford C. Bernstein в Хонконг. „Принтерите нямат много бъдеще. Всичко това ще се превъплъти в бъдеще в екрани, а Samsung е най-големият производител на дисплеи в света".

Очаква се сделката, която е обект на нормалните регулаторни одобрения, да бъде приключена в рамките на 12 месеца. HP ще получи над 6 500 патента от Samsung, включително интелектуална собственост,  добави Лорес. Лазерните разработки на Samsung са по-подходящи за големи копирни машини, които се изграждат преди всичко за тежка употреба във фирмени офиси. HP разчита на Canon Inc. за ключовата лазерна технология при някои от своите принтери.

Като цяло активността по сливания и придобивания в сектора набира скорост. По-рано през тази година Lexmark International Inc. бе придобит от консорциум, воден от Apex Technology Co. с PAG Asia Capital в трансакция, оценила компанията на  3,6 млрд. долара.