Засилени проверки за използване на обезопасителни колани предстоят през тази седмица. Операцията на TISPOL се провежда в периода 12-18 септември, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В периода 12-18 септември Европейската мрежа на службите на Пътна полиция организира планирани операции на контрол на пътното движение. На територията на всички държани-членки на ще бъдат извършени засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на моторни превозни средства, както и на каски – от водачите и пътниците на мотоциклети. В рамките на проверките пътните полицаи ще следят и за използването на детски обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите.

Основната цел на предстоящите проверки е въздействие върху поведението на водачите и пътниците в МПС и на мотоциклети. Пътните полицаи ще припомнят колко е важно да използват предпазни колани, системи и каски при пътуване, които биха ги предпазили от сериозно увреждане или смърт при пътен инцидент. От TISPOL отчитат пряко въздействие на този фактор върху аварийността и в частност върху броя на пострадалите и загиналите при тежки пътно-транспортни произшествия.

По време на проверките пътните полицаи ще следят и за наличието на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.