Кандидатът ни за президент е достатъчно известен. Това, че ще бъде обявен на по-късен етап, по никакъв начин не трябва да създава някакви интерпретации или определи внушения, които някой иска да направи в публичното пространство. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос с какво кандидатът на ГЕРБ, който все още не е известен, ще спечели изборите.

Така че от тази гледна точка, участваме в тези избори с една единствена цел и с пълна мобилизация за спечелване на тези избори и ПП ГЕРБ да има своя президент, който да бъде президент на всички българи и да бъде действително един държавник, а не да бъде разглеждан като един партиен кандидат или кандидат, който е издигнат от политическа сила, каза още Цветанов. Той допълни, че по Изборния кодекс много по-добре е да се носи отговорността от политическите партии. „Защото знаете, че всяко едно финансиране на всяка една политическа партия и на всеки един инициативен комитет трябва да бъде публично оповестен в Сметната палата. Знаете, че когато има партия, която носи отговорността и партия, която регистрира своя кандидат, това означава, че със своята държавна субсидия ти ще можеш действително да покриеш тези разходи, които трябва да се направят и този кандидат за президент го правиш независим. А когато има инициативен комитет – аз не знам как ще бъде финансирана кампанията на тези наши политически опоненти, които ще бъдат издигнати от инициативни комитети”, каза той и поръча на медиите да следят внимателно „тяхното разходване на средствата и от къде идва техният произход”.

А иначе и днес Цветанов не каза с какво е „достатъчно известен” техният кандидат или коя власт представлява. „Аз смятам, че това, което сме заявили категорично - на 2 октомври – заповядайте и ще разберете всички подробности около кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ”, каза отново той.

Днес ГЕРБ подаде документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в предстоящите президентски избори. За поредна година ПП ГЕРБ имаха възможност да се регистрират първи, след като по традиция представители от младежката организация на партията пазят ред.

Според Цветанов се регистрират първи, защото винаги са максимално добре подготвени за всеки един национален избор. „Това е и един възможен вариант да видим и как работят структурите. Защото знаете, че за да се регистрираш трябва да имаш събрани подписи. Ние направихме указания, изпратихме ги в цялата страна. Трябваше да съберем 16 000 подписа по квотното разпределение, което бяхме дали като указания. За наша радост в рамките на три дни бяха събрани над 36 000 подписа. Но знаете, че по законодателните изисквания по Изборния кодекс 9 999 трябва да бъдат внесени в ЦИК и разбира се на електронен носител да бъдат също представени съответните данни за всичките тези 9 999. Изпълнили сме всички указания, които са дадени от ЦИК. Приеха ни документите, които представихме днес без абсолютно никакви забележки”, каза Цветанов и благодари на младежите, които 12 дни от 1 септември бяха пред ЦИК. Около 65 души се сменяли през 4 часа. Цветанов припомни, че от 2007г. откакто ГЕРБ участват на избори, винаги се регистрират първи.

В отговор на въпрос дали се обсъжда смяна на българската номинация за генерален секретар на ООН с Кристална Георгиева, Цветанов припомни, че това е решение в правомощията само на Министерски съвет. „Аз предполагам, че в предстоящите дни може би ще има определени новини, но в каква посока - нека да изчакаме все пак министър-председателят и Министерски съвет да вземат своето решение”, каза той.