Ученици от Софийската математическа гимназия спечелиха 4 сребърни и 4 бронзови медала на Олимпиада в Москва. Така отборът на София се класира на 2-ро място в първата по рода си Международна олимпиада на Мегаполисите, съобщи БНТ.

Учениците от СМГ – в битка със супер сложните въпроси и задачи по математика, информатика, физика и химия, и в съревнование с над 20 отбора от супер-градове от цял свят. И всичките 8 се прибраха с медал.

По физика и химия освен теория има и експериментална част. Освен медалите в отделните дисциплини, нашите ученици печелят и т.нар. блиц състезание – с въпроси и от четирите области.

„За мен беше най-трудно експеримента, беше ново и чудно и особено синтеза в химията. Това за мен беше най-трудно в цялото състезание“, споделя 11-токласникът Илия Кичев.

„Задачите са ниво международна олимпиада. Изискванията са толкова високи, че някои от задачите се учат в университета“, споделя абитуриентът Димитър Ружев.

Илия Кичев от 11 клас в СМГ избира химията абсолютно случайно.

Димитър Ружев от 12 клас избира физиката, защото от малък обича да си играя с разни неща, да строи: „Физиката ни дава възможност да обясним света и да построим каквото искаме“, обясни Димитър.

На въпрос какво го мотивира да жертва лятото и да се готви за Олимпиада Димитър отговори: „Какво да ви кажа, някои хора са си просто чалнати…“

„Отидох в Москва, видях огромен град, различна култура, за мен беше невероятна възможност една единствена и много се радвам, че успях да си осъществя мечтата да ида в някой голям град“, споделя Илия Кичев.