Президентът на Франция Франсоа Оланд благодари на полицаите и служителите в разузнавателните служби за това, че заловиха участниците в терористична група.

„Успяхме да предотвратим пореден терористичен акт”, каза Оланд при пристигането си в Атина за участие в срещата на високо равнище на членките на ЕС от Южна Европа.

По-рано стана известно, че край Париж са задържани три жени в рамките на разследването на подозрителен автомобил с газови бутилки в багажника, изоставен до катедралата Нотр Дам през почивните дни.

У една от задържаните беше намерено писмо, в което тя се заклева във вярност на „Ислямска държава”. По време на ареста жената заби нож в един от полицаите.

Днес беше съобщено, че органите на реда са успели да заловят още един вероятен съучастник на екстремистките. Това е приятелят на една от трите жени. Той е заловен късно в четвъртък и е известен на разузнавателните служби с връзките си с радикални ислямисти.

Неговият брат пък е задържан по подозрение във връзки с Лароси Абала – джихадист, който уби полицай и приятелката му в парижко предградие през юни.

Полицията продължава да издирва лица, свързани със случая.

Полицейски източник съобщи, че спец службите са издали в четвъртък предупреждение за опасност от нападения на гари в района на Париж, където трите жени са живели.

Другите задържани по случая са двама братя и приятелките им.