Почти пълното мнозинство на французите одобрява решението на президента социалист Франсоа Оланд да не се кандидатира за втори мандат догодина, сочи допитване на социологическата агенция, проведено по поръчка на радиостанция Ер Ем, веднага след телевизионното обръщение в четвъртък, в което президентът обяви намеренията си.

Допитването показва, че 82% от анкетираните са „за” решението на Оланд да не се включи в надпреварата.

Нагласите към решението на Оланд са еднакви при всички политически групи. Решението на Оланд одобряват 86 на сто от анкетираните привърженици на левицата, а сред десните то се подкрепя от 88 процента. При симпатизантите на Националния фронт 84% са „за” отказа на Оланд от кандидат президентската надпревара.

Сред избирателите, подкрепящи управляващата левица, най-предпочитаният кандидат е сегашният премиер Манюел Валс – 33% от анкетираните. Следва го екс министърът на икономиката Арно Монтебур с 20 на сто, а трети е бившият министър Беноа Амон с 13% подкрепа.

Първичните избори на левицата ще се проведат на 22 и 29 януари догодина. Крайният срок за подаване на заявление за участие е 15 декември.

Първият тур на президентските избори ще се състои на 23 април 2017 година.