Британският премиер Тереза Мей предупреди британците, че няма да има незабавно решение на въпроса за това как Великобритания ще напусне ЕС, отхвърляйки искането на опозицията за незабавен отговор.

В свое изказване пред Камарата на общините тя повтори също, че независимо от всичко Великобритания няма да подава официална молба пред Брюксел за излизане преди началото на следващата година.

„Знам, че много хора искат да видят бърз прогрес и да разберат как ще изглежда Великобритания след Брекзит. Ние продължаваме да работим по този въпрос“, посочи Мей.

Тя допълни, че решение няма да бъде взето преди страната да бъде готова за това. „Ние няма да разкриваме картите си предварително и няма да даваме коментари за всеки обрат и завой на преговорите“, допълни още Мей.

В същото време лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин посочи, че съществува „огромна несигурност“ и „изключителна липса на планиране“ по отношение на Брекзит, като в същото време предупреди и за нарастващия брой на престъпления от омраза спрямо имигранти от ЕС.

Депутатът от Шотландската национална партия Ангъс Робъртсън от своя страна призова Мей окончателно да отговори и на въпроса за това дали Великобритания ще остане пълноправен член на единния европейски пазар.

Премиерът отказа да даде отговор и на това запитване, посочвайки, че „не би било правилно да предопределяме тези преговори“.

Мей също така посочи и че Великобритания ще може да договори нови търговски споразумения извън ЕС, посочвайки проявен търговски интерес от държави като Австралия, Мексико, Южна Корея, Сингапур и други.