Консуматорският дух на човека е взел връх през последните години. Вещите и спомените се обезценяват все повече. Въпреки това има един нов призив от много организации за конверсия на стари вещи и повторното им използване, като това е и стремеж за опазване на околната среда.

Оказионите, мазетата и таваните изобилстват с изоставени мебели и предмети, които могат да се превърнат в прекрасни декоративни акценти в интериора. Ако реставрирането Ви привлича, не се колебайте да дадете втори живот на вехториите. С проява на малко вкус и оригиналност ще преобразите мебели, които сте били готови да изхвърлите. Така ще спестите пари, особено ако правите ремонт на Вашето жилище или обзавеждате нов апартамент. Как да постъпите и какви материали да използвате?

           Възстановяването на стари мебели е истинско творчество, защото успява да изтъкне ценното в една вещ, изгубила своята привлекателност. Най-общо методиката е следната:

  • Първо трябва да се възвърне блясъкът на мебелта. След като я изчистите от напластени замърсявания, трябва да стигнете по-далеч. Лакирани и боядисани повърхности се третират с химически разтворител или с пистолет за горещ въздух. За обработените с восък мебели се използва стоманена вълна и специален почистващ препарат. Следва старателно шлайфане, за да се оголи дървото, което се прави с шкурка или машинно. Започва се с едра шкурка и се завършва с фина за уеднаквяване на повърхностите.
  • Прахът след шкуренето се обира и мебелта се боядисва. Има много възможности за постигане на интересни ефекти на повърхноста – копринено-кадифена, гланцова, състарена и др. Мебелите могат да се облицоват например с тапет или страници от стари списания и книги. Тук можете да проявите своята креативност.
  • Когато използвате силни препарати за първоначалното почистване, трябва старателно да ги измиете с вода. Това е изключително важно, тъй като недоизмитият препарат променя сцеплението на повърхността с последващия слой.
  • Не пропускайте да унищожите дървоядите, ако ги има. Ще разберете по малките дупчици, които те оставят. Засегнатите места се третират със специални препарати.

С реновиране на старите си мебели не само ще им придадете нов облик, но и ще запазите свързаните с тях носталгични спомени, както и ще допринесете за опазване на околната среда. Развихрете въображението си и се насладете на уникалните резултати, които ще постигнете.