Основателката на Ордена на милосърдието и носителка на Нобеловата награда за мир Майка Тереза ще бъде канонизирана за светица днес на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим.

Папа Франциск ще ръководи церемонията, на която се очакват десетки хиляди вярващи и много правителствени делегации от цял свят.

Канонизирането на монахинята от албански произход ще стане в разгара на обявената от папата Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието.

Майка Тереза посвещава живота си в служене на страдащите и бедните в Индия. През 2003 г. тя беше провъзгласена за блажена по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната комисия на Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви.

Канонизацията на Майка Тереза ще бъде отпразнувана също в Скопие, където тя е родена през 1910 г. Светицата почина през 1997 г. в град Колката, Индия.

Заедно с Майка Тереза ще бъдат канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.