Огромни опашки и истинска драма изживяват шофьорите на ТИР-ове, които влизат в България през Дунав мост при Русе. Причина за нещасието на водачите на тежки камиони, които влизат у нас през Гюргево, е финалната фаза на ремонтните дейности по съоръжението от румънска страна.

Все още се работи в малък участък от Дунав мост, но поставената там бариера и участващите в ремонта камиони, на практика задръстват входното за България платно. ТИР-овете могат да преминават през „препятствието”, заобикаляйки го, само когато липсва насрещно движение. Така им се налага да чакат с часове на моста, претоварвайки и съоръжението с тежестта си.

Леките автомобили се промъкват сред големите возила и минават по-лесно. В четвъртък в 16 часа, опишката от тежки камиони стигаше до кулите в края на българската част на Дунав мост.

Оказа се, че тя започва далеч преди пункта в Гюргево, стига почти до румънското градче и пъпли едва-едва. Едва около 22 часа в четвъртък, ТИР-овете бече се бяха почти „изтекли” на българска територия и опашката бе в нашата част от моста.

Ремонтът на Дунав мост, който свързва България и Румъния при Русе, и трябваше да приключи през април, и бе удължен до ноември, също продължава да създава проблем на преминаващите. Дейностите по него официално „свършиха” веднъж преди началото на май.

Причината за удължаването на срока се оказва хидроизолационната мембрана. Заради ремонтните дейности, на съоръжението отново бе въведен пропускателен режим, като периодично то е затваряно за движение по едно от двете пътни платна, а това се регулира от румънска страна.