Правителството на Германия ще направи „политически жест“ по отношение на Анкара и ще се дистанцира от приетата от Бундестага резолюция, която назовава убийствата на арменци в Османската империя геноцид. Това съобщава германското издание „Шпигел“, позовавайки се на свои източници, цитирано от ТАСС.

По данни на списанието външното министерство и кабинета на канцлера са се договорили, че официалният говорител на кабинета Щефан Зайберт ще даде пресконференция, на която ще каже, че приетата резолюция „няма задължителен характер за правителството“ и е „политическо заявление на Бундестага без юридическо значение“.

Според „Шпигел“ в замяна на това властите се надява, че Анкара ще допусне германски депутати на територията на базата „Инджирлик“.

В началото на юни Бундестагът прие резолюция, в която определя като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя. Това доведе до влошаване на отношенията с Турция. Оттогава обаче германското правителство не е заело позиция по отношение на въпроса за геноцида.

След решението на парламента Анкара спря допускането на германски депутати на територията на базата „Инджирлик“, която се използва от сили на коалицията срещу „Ислямска държава“, включително и Германия“ за отправна точка на въздушните си операции.

В базата са разположени разузнавателни изтребители и самолети на Германия, както и около 240 войници.

Миналата седмица „Шпигел“ публикува друг материал, според който германската армия се готви за изтегляне на своите части от турската авиобаза.

Заради отказа на Анкара да допусне германски политици в базата по-малкият коалиционен партньор в управлението – Социалдемократическата партия, поиска изтегляне на германските части. По силата на германското законодателство Бундестагът може да решава относно съдбата на германските части зад граница.

Мандатът на Берлин в „Инджирлик“ изтича в края на тази година и социалдемократите заплашват да блокират неговото удължаване.

„Ако вече не е възможно да посещаваме нашите войници, то тогава изобщо няма да става въпрос за удължаване на мандата“, посочи пред „Шпигел“ Райнер Арнолд, експерт по сигурност към партията.