Журналист от италианския вестник „La Republica” твърди, че е разкрил мистерията около митичния остров Атлантидa, съобщи Sputnik. 

Според Серджио Фрау легендата за загубения остров, разказана в произведенията на Платон, се основава на реални исторически събития. Фрау е автор на книгата „Стълбовете на Херкулес“.

Фрау смята,  че както Стълбовете на Херкулес се отнасят към Гибралтар, така и Атлантида се отнася към Сардиния.

„Според Платон първото нещо, което виждаме на входа на Пролива на Сицилия е Сардиния. Според него първото нещо, което се вижда от Стълбовете на Херкулес е огромен остров, от който можете да стигнете до други острови“, заяви Фрау.

Платон пише диалога „Тимей“ около 360 г. пр. хр. В него той говори за голяма сила „излизаща от Атлантическия океан“ от „остров, разположен в предната част на протока, известен като Стълбовете на Херкулес“.

Според него островът е бил по-голям от „Либия и Азия взети заедно“.

Фрау твърди, че е използвал дронове за разучаването на Сардиния, с които е открил доказателства, отговарящи на описанието на острова на Платон.

Според Платон Зевс е искал да накаже арогантните жители на острови, като Посейдон е изпратил огромно цунами, след което е погребал острова под огромна планина.

„Започнах да изследвам Сардиния по различен начин и забелязах, че на брега, където трябва да е минало цунамито, се намират много дребни паметници. Аз и моя партньор Еторе Тронци открихме много от т.нар. нураги, погребани под почвата“, заявява Фрау.

Изследователят твърди, че неговата теория е привлякла вниманието на Юнеско и Италианската академия на науките. Той призовава за повече разкопки на мястото на събитието и по-добро опазване на културното наследство на острова.

„Трябва да разберем това. Да разберем как един процъфтяващ остров се е превърнал в купчина от останки“, заяви Фрау.

Според германския изследовател Майкъл Хюбнер, островът описан от Платон се намира в днешно Мароко. Според други философът е описал остров Санторини в Егейско море.