Точно в 13.03 часа пристигна на русенската жп гара най-луксозният влак в света - „Ориент експрес“. Тази година появата на 16-вагонната машина бе оживено очаквана от десетки русенци и въпреки закъснението с около половин час, тълпите с любопитни малки и стари търпеливо стояха на перона. А след като чуха сигнала за пристигането му, ентусиазирано се залепиха до уникалния влак. И до тръгването му в 13.41 часа не спряха да си правят снимки и селфита, като повечето младежи бяха оборудвани с модерните селфи-пръчки, за да запаметят вълнуващата среща.
90 пътници от цял свят пътуват през 2016 година с „Ориент експрес“
„Най-голямата част от пътуващите са англичани. Имаме доста австралийци, американци и няколко французи. Европейците като цяло са по-малко“, разказа пред представители на медиите мениджърът на ресторанта Паоло Бертипая. Самият той сподели, че работата му като част от екипа на „Ориент експрес“ е възможно най-добрата, а за пътуващите, тръгнали на екскурзия от Париж до Истанбул, вероятно това е най-уникалното преживяване. За това свидетелства и фактът, че капацитетът на влака за тазгодишната обиколка е запълнен още преди 2 години. А по всичко личи, че гостите няма как да не останат доволни от нестандартната екскурзия, тъй като за тях се грижи персонал от общо 40 души.
„Сред пътниците има дори японци, но тази година няма китайци, нито българи. А цените за вълнуващото пътешествие са различни - зависят и варират много от пакета, който хората си избират“, сподели пред медиите Рикардо, един от служителите на „Ориент експрес“, като не пожела да назове ориентировъчната цена на удоволствието. Говори се обаче, че едноседмичната европейска обиколка с мистичния влак струва около 10 000 евро.
Луксът личи и в чиниите на гостите, които вчера започнаха обяда си с патешко конфи
гарнирано със зелен фасул, френско грозде, маруля и масло от авокадо. Менюто им включваше още запържено с шафран филе от риба, поднесено с кубчета нарязани зеленчуци. Обядът продължи със задушени броколи с бадеми, резени чайот със сладък чеснов крем, а за десерт бе поднесено суфле с пандишпан. 
Главният готвач на „Ориент експрес“ Кристиян Бодигел тази година наруши традицията и не слезе от влака, за да разкаже за замислените кулинарни шедьоври. Впрочем чуха се твърдения, че заради атентатите в Париж контролът е засилен, затова прозорците на влака не могат да се отварят. Освен това повечето от служителите категорично отказваха да се покажат на перона дори за снимка с развълнуваните посрещачи.
„Обядите и вечерите в „Ориент експрес“ включват предимно 3 и 4-степенни менюта. По време на хранене имаме и специален курс със сирена. На всяка маса поставяме плато с различни видове сирена и гостите ни си избират предпочитаните от тях“, разказа още мениджърът на ресторанта Паоло.
Хайвер за 490 евро, телешко с трюфели за 48 евро и сьомга с хрян за 43 евро
са част от предложенията, които включват трите вида менюта на ресторанта. Традиционно хайверът от белуга, чиято порция от 50 грама се предлага за 490 евро, продължава да е най-скъпото блюдо във влака. Трилогия от различни видове хайвери се нарежда на второ място - 90 грама струва 310 евро. Хайверите в ресторанта се сервират с разтопено масло, сметана, твърдо сварено яйце и дребно нарязан лук. 
Иначе гостите на „Ориент експрес“ могат да си поръчат още пушена шотландска сьомга с хрян и препечен хляб за 43 евро, филе от треска върху канапе от маринован с лайм копър също за 43 евро, телешко филе с трюфели за 48 евро, както и десерт - таралеж от манго със сос от естрагон за 18 евро.
Впрочем пътешествениците спряха на русенската гара точно по време на обяда си. Голяма част от тях бяха въодушевени от оживените ръкомахания и поздрави на чакащите ги местни деца и възрастни, които ги снимаха. Затова чужденците побързаха също да вземат фотоапарати в ръце и да заснемат вълнението на посрещащите ги русенци.
Каква ли е заплатата на готвачите, които се грижат за храната на хората от различни националности
се запита младата Вероника, която бе една от десетките, които си направиха снимка за спомен с легендарния влак. 
„Дойдох на гарата, защото знам, че това е най-известния влак и е ужасно скъпо да пътуваш с него. Тъй като обаче и аз съм готвач, ми е много любопитно да наблюдавам как работят готвачите на влака. Интересно ми е и каква ли им е заплатата, както и какво е чувството да обслужваш толкова хора от различни държави“, разказа Вероника.
„Идвам за втора година, защото ми е много приятно да посрещна хората, пътуващи в „Ориент експрес“. Снимах се с част от персонала на влака. А ако имам възможност, много бих се радвала да пътувам с него“, сподели пък Иванка Георгиева.
Двете дами бяха малка част от хората, които използваха всеки удобен момент да се снимат с влака. Още щом представители на персонала се покажеха, край тях прииждаха тълпи, надяващи се на снимка с тях. Задължителният кадър, който всички си направиха, бе като се качваха на някоя от степенките на влака, сякаш след малко ще влязат вътре и ще отпътуват на мечтаното пътешествие. Фотография за спомен си направи дори 88-годишен пенсионер, който специално си носеше фотоапарат и помоли околните да запаметят срещата му с великата машина.
Истински ентусиазъм предизвика жеста на служители от персонала на „Ориент експрес“, когато започнаха да раздават през прозорците на влака химикалки за спомен. Десетки ръце потърсиха сувенир, а един от първите, които се сдобиха с химикалка, бе Венцислав Кондев.
Повечето русенци успяха да надникнат в купетата на влака, но не видяха много. Отличаваха се обаче розовите нощни лампи, които присъстваха във всяка една стаичка.