Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини сирийските кюрдски милиции –Отряди за защита на народа, в етническо прочистване в Северна Сирия, като заяви, че те се опитват да настанят свои хора в зоните, отнети от „Ислямска държава”.

Президентът Реджеп Ердоган пък даде висока оценка на съвместната операция със Сирийската свободна армия за освобождаването на Джараблус от терористи.

„Ние ще предоставим всички видове подкрепа и помощ на хората от Джараблус”, заяви Ердоган.

Чавушоглу каза, че целта на турската операция в Сирия е да прогони „Ислямска държава”, но кюрдите трябва да се изтеглят на изток от река Ефрат.

„Хората, които бяха принудени да напуснат тези места, трябва да се върнат обратно, те трябва да живеят тук, но това не е целта на Отрядите за защита на народа. Кюрдските милиции са ангажирани в етническо прочистване, те настаняват по тези места, когото те поиска”, заяви турският външен министър на пресконференция в Анкара.

„Ето защо Отрядите за защита на народа и кюрдската Партия на демократичния съюз са недоволни от тази операция”, добави той.

Турските въоръжени сили нанесоха 57 артилерийски удара срещу 16 цели на бойци в Северна Сирия през последните 24 часа. Обстрелът бил насочен срещу „терористични групи в движение”.

Според Чавушоглу Турция ще продължи настъплението си срещу милициите на сирийските кюрди, ако те не изпълнят обещанието си да се изтеглят източно от река Ефрат.

„Отрядите за защита на народа преди всичко трябва да преминат източно от Ефрат възможно най-скоро. Докато не го направят те ще бъдат мишена“, посочи той.

Сблъсъците между сили на турската армия и части, свързани с подкрепяните от САЩ кюрди в Сирия, са неприемливи, пък заяви официален представител от Вашингтон.

По думите на американския пратеник в коалицията срещу „Ислямска държава“ Брет Макгурк и двете страни в конфликта трябва да успокоят напрежението помежду си.