Започна 65-та международна колоездачна обиколка на България, предаде репортер на БГНЕС.

Близо 100 участници от 16 страни от Европа, както и от всички балкански държави се включиха във възстановената международна велообиколка на България. Това е една традиция и емблема, която от тук нататък ще продължава всяка година, заяви Евгений Димитров, председател на Българския колоездачен съюз. Той пожела на всички участници успех и по време на обиколката да няма наранявания.

Дължината на маршрута е 899 километра, разделени на шест етапа. Колоездачите ще изминат 205 километра до първата дестинация от обиколката - Пловдив. Предстои велолюбителите да преминат през 4 височини и два спринта, за да получат премия.

Организацията за провеждането на обиколката е споделена със Столична община, зам.-кметът по култура, образование и спорт Тодор Чобанов заяви, че спортът заема важно място в живота на София не само, защото сме европейска столица на спорта през 2018, а и защото спортът е важен за добруването на софиянци. Активният начин на живот е част от философията на общината и затова се подпомагат много спортни събития. Особено ни е драго, че се възстановява международната велообиколка на България, каза той.

„Смятаме, че възпитаването на зелена градска среда минава през това повече хора да изберат велосипеда като начин на придвижване, а велосипедните обиколки са това, което най-добре убеждава хората, че могат да се възползват от възможностите, които дава велосипеда”, заяви още Чобанов.Той посочи също, че ще се акцентира върху планинското колоездене и ще се разработи широка програма за предвижване в София с велосипеди.

След 22-годишна пауза Обиколката ще премине отново през Кърджали, а турът ще стигне за първи път до Ивайловград и Мъглиж. Ето и графика на етапите:

28 август, неделя: 1. София – Пловдив, 205 км; 29 август, понеделник: 2. Пловдив – Кърджали, 95 км; 30 август, вторник: 3. Кърджали – Ивайловград, 157 км; 31 август, сряда: 4. Ивайловград – Елена, 231 км; 2 септември, петък: Мъглиж - Троян, 132 км.

Отборите са 16: 13 чуждестранни - по два от Италия, Украйна и Турция и по един от Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Сърбия, Беларус и Казахстан, и три български: Nesebar Shockblaze, „Цар Симеон” /Пловдив/ и „Хемус 1896” /Троян/. Има и един национален тим - на Сърбия. Континенталните отбори са 10: ИСД Жорби и „Колсс” /Украйна/, „Брисаспор” и „Торку Шекерспор” /Турция/, „Минск” /Беларус/, „Супер бетон” /Унгария/, „Вино 4-евър СКО” /Казахстан/, „Униеуро” /Италия/, „Педал Хевън” /Великобритания/ и „Тушнад” /Румъния/. Регионални и клубни са 5: „Делио галина колосио” /Италия/, „Куота-Kонструсионес Паулиньо” /Испания/ и трите български състави.