На 75-годишна възраст в дома си в Сан Франциско почина компютърният специалист Джон Аленби, смятан за един от изобретателите на предшествениците на съвременните лаптопи, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

По информация от сина на Аленби той е починал на 17 август. Причината за смъртта засега не е установена.

В началото на 80-те години роденият във Великобритания Джон Аленби създава в Маунтин Вю, Калифорния, компанията „Грид Системс“ ( Grid Systems). Заедно с конструктора Уилям Могридж той сформира екип от изобретатели, разработили първия преносим компютър Компас (Compass), пуснат на пазара през 1982 г.

На времето изобретението на „Грид Системс“ струвало 8150 долара. Първите купувачи не били обикновени потребители, а войските със специално предназначени и спецслужибте на САЩ. С Компас-а си не се разделял и вицеадмирал Джон Пойнтдекстър, съветник по националната сигурност на президента Роналд Рейгън.

Един такъв преносим компютър се е намирал на борда на совалката „Чаланджър“, която се взриви на 73-а секунда след старта на 28 януари 1986 г. Загинаха седемте членове на екипажа, но, както се твърди, Компас-ът по чудо оцелял.