Един от най-хубавите моменти в живота е, когато трябва да оставиш всичко, което правиш, и да се отдадеш с цялото си внимание на храната. Думите са на любимия тенор на света Лучано Павароти. За него шеф готвачът Тициано Кавалини казва: „За Лучано любовта към храната и виното почти се равняваше на любовта му към музиката“. А Кавалини най-добре знае това, защото дълги години работи в любимия на певеца с ангелски глас ресторант с четири звезди Мишлен в Модена - родно място и на двамата. Уви, страстта на Павароти към храната има един видим недостатък - талията на тенора става толкова известна, колкото и гласът му. Почти през целия си живот той се бори с килограмите, които през повечето време са над 160. Но това не му пречи да се наслаждава на храната. Просто скача от една диета на друга.
„Лучано мисли за храна през цялото време, и то не само защото обича да яде. Той обича да мирише храната, да докосва храната, да приготвя храна, да се говори за храна. Когато той влезе в една стая, започва да души... И първият му въпрос е: „Какво мирише толкова хубаво?“, пише в автобиографичната си книга „Кралят и аз“ Херберт Бреслин, мениджър на Павароти в продължение на 36 години. Той я издава през 2004 г., две години след публичния развод с певеца и доста критици я възприемат като отмъщение, защото тя е смесица от хвалби и обиди и е оприличена на нож в гърба. Всъщност Бреслин е човекът, който превръща Павароти в световна звезда не само на оперната сцена, а и на шоу сцената и стадионите. От една страна, той пръв вижда огромния харизматичен талант на младия италианец, от друга - сам казва: „Аз обичам парите, не обичам бедността“. А Павароти е машина за пари.
В книгата Бреслин разказва, че певецът отказал да отиде в Китай, след като чул от сопраното Катя Ричарели, че там храната е лоша. В края на краищата бил убеден да пътува до далечната азиатска страна, но... заедно с персонала на любимия си ресторант Zefferino. И самолетът бил напълнен с паста, чесън, лимони, картофи, лук, сирене, пъпеши, 1500 бутилки минерална вода и огромно количество от типичното за родната Емилия-Романя червено вино Lambrusco. Бреслин разказва още, че Павароти ядял със супена лъжица хайвер от белуга и изпивал по три бутилки шампанско Roederer Cristal. И не може да се въздържи да коментира, че въпреки огромната си физика певецът се радвал на постоянното присъствие на жени. „Аз съм бил с Лучано в парната баня в „Атлетик клуб“ в Ню Йорк и, повярвайте ми, гледката е впечатляваща. И ми е много трудно да си представя, че това е човек с голяма сексуална сила. Да го кажем така: Той едва ли е отговорът на молитвите на девойка...“. Злобничко, нали?
Да, Павароти се радва на женската любов, въпреки че с първата си жена Адуа Верони има 34-годишен брак и три дъщери, а с втората Николета Мантовани, която също му ражда дъщеря, живее почти 10 години до смъртта си от рак на панкреаса на 6 септември 2007 г., малко повече от месец преди да навърши 72.
Особено място в живота на великия тенор има Метрополитън опера. Там през 1972 г. той печели титлата Кралят на горното До, след като изпълнява арията „Ah! Mes amis“ в операта „Дъщерята на полка“. Тази ария е наречена Еверест за всеки тенор, защото в края й композиторът Гаетано Доницети е сложил 9 горни До. През 1988-а със съдействието на операта е публикувана ценна книга - Metropolitan Opera Cook Book със 150 любими рецепти от и създадени за звезди, хора и оркестъра с кратки биографични справки и снимки. В нея Павароти е представен с две рецепти, и двете за паста - едната с риба тон, а другата с морски дарове. Но неизвестно защо там я няма любимата му рецепта - паста с масло и синьо сирене, за която казва: „О, тя те кара да си загубиш ума. Но една супена лъжица има два милиона и петстотин калории...“.
Същата година „Ню Йорк таймс“ публикува интересен разказ на Браян Милър за една негова вечеря с Лучано Павароти в италианския ресторант „Сан Доменико“, любим на звездите от Метрополитън опера. „Г-н Павароти подходи към храната, особено тестените изделия, със същия плам и прецизност, с които се отнася към пеенето. Една седмица преди да се срещнем, той три пъти обсъжда менюто с шеф Валентино Маркатили. „Той наистина обича да говори за храна“, каза ми после г-н Маркатили.
Суперзвездата на операта предизвика доста вълнение сред клиентите и персонала, когато влезе в ресторанта, облечен с тениска под карирано синьо-зелено сако. „Много съм любопитен да видя пастата тук - каза той. -Един добър италиански ресторант трябва преди всичко да прави добра паста. Що се отнася до другите ястия, дали печено говеждо или риба, има други ресторанти, които ги правят добре, но пастата е сърцето на италианския ресторант“. Нашата вечеря започна със салата от осолени филета риба тон, последвана от две различни пасти - зелени и бели талиолини в селски сос с билки и спагети алла китара - прясна паста във форма на китара. „Браво, Валентино!“, възкликна г-н Павароти, след като опита талиолините, а след спагетите възторгът му беше още по-голям. „Бог иска сега това от нас...“, каза г-н Павароти и започна да топи хляб в чинията си, а неговата секретарка Джуди Ковач, която се присъедини към нас за вечеря, му хвърли една предупредителна полуусмивка.
Диетата му е с 1800 калории на ден, с пилешко и телешко месо и много салати. Помолен да опише един типичен ден у дома, преди представление, г-н Павароти направи това с характерна точност: „В 11:45 хапвам малко телешко месо със зеленчуци, в 03:45 - парче прошуто, в 04:45 - пак прошуто с хляб. Но имам нужда от малко захар, когато пея. Не мога да бъде романтичен на сцената без малко захар“. Г-н Павароти обича вино, но по време на диета и в деня на представлението не пие. Попитах го комбинира ли диетата с физически упражнения. „Абсолютно. Ходя един или два часа всяка сутрин в Централ парк“, каза той и потопи поредното парче хляб във винения сос на печения лаврак. След това ни бяха сервирани патешки гърди с ябълки и лук, салата, тирамису, гроздово сорбе.
„Знаеш ли, когато пастата е толкова добра, сосът никога не трябва да се оставя в чинията. В Италия винаги обираме всичко с малко хляб“, каза г-н Павароти в края на вечерята и огледа масата, сякаш търсеше друго парче. Г-жа Ковач завъртя очи, след което шефът й каза просто:“Ние си отиваме сега, нали?“.

Пене с риба тон ала Павароти

Необходими продукти:
2 с.л. царевично олио
1/3 ч.ч. ситно нарязан лук
3 консерви риба тон в олио
1 консерва аншоа в олио
1/2 кутия доматено пюре
1 бутилка доматен сок 
чеснова сол
1 1/2 настърган пармезан
1 опаковка паста пене
Начин на приготвяне:
Лукът се сотира в загрятото олио. Прибавят се надробената риба тон и ситно нарязаната аншоа и се готвят 2-3 минути. След това се добавят доматеното пюре и сок, овкусява се с чеснова сол /или 1-2 пасирани скилидки чесън/. Всичко се готви още 15 минути.
Пенето се сварява ал денте. След като се отцеди, се смесва със соса с риба. Сервира се веднага, обилно поръсено с пармезан.