Д-р Асен Живков е от Плевен, където през 1996 е завършил Медицински университет. Работил е в Интензивно отделение в Плевен, в болница „Лозенец“ в София и в болница „Чайка фарма“ Плевен. Има придобити специалности по вътрешни болести и инвазивна кардиология. От април 2014 година д-р Живков е част от екипа на кардиологична болница „Медика Кор“ в Русе, където работи като инвазивен кардиолог.

- Д-р Живков, какво представлява острият миокарден инфаркт?
- Това е много спешно състояние, защото представлява запушване с тромб на артерия на сърцето, който е един постоянно работещ мускул и му трябва много кислород. При внезапно запушване на артерия притокът на кислород спира, пациентът не може да диша и се предизвиква исхемия на мускула, при която той загива. Затова е нужно това състояние да се предотврати по най-бързия начин.
Инфарктът е част от исхемичната болест на сърцето, която е основната причина за смърт и това заболяване е най-социално значимото. Статистиката показва, че исхемичната болест причинява два пъти повече смърт от раковите заболявания. Друг проблем, който се предизвиква от тази болест, е нарушаване на качеството на живот на пациентите и на тяхната работоспособност. Затова целта на инвазивните кардиолози е да запазят сърцето чрез бързото отваряне на запушения кръвоносен съд.
- Как става това?
- Съвременното лечение на миокарден инфаркт има за цел реперфузия /отпушване/ на запушената артерия. Това се извършва чрез вливане на венозни медикаменти и чрез ангиопластика. При втория метод се влиза в запушения кровоносен съд в сърцето, след което тромбът се изсмуква или се смачква с балони и се поставя стенд.
- Спрете се по-подробно на втория метод.
- Първо инвазивният кардиолог открива на монитор запушената артерия в сърцето. После се намира подходяща периферна артерия от ръка или крак, след което в нея се поставя голям абокат. От него с много тънък водач по артерията се стига до клапата, откъдето излиза кръвта за сърцето. След това по него се вкарва гъвкав катетър с определена извивка, чрез която се хваща запушената артерия. Щом катетърът се постави, се изважда първият водач и се вкарва нов, който се нарича коронарен и е тънък колкото три оплетени човешки косъма. С него тромбът се пробива, минава се през него и се вкарват балончета, а накрая се вгражда стенд.
- С колко стенда в сърцето човек може да живее и да бъде трудоспособен?
- Няма ограничение, но все пак не трябва да се прекалява, защото организмът трябва да приеме всеки стенд.
- За колко време пациентът се възстановява след ангиопластика?
- Това зависи от няколко фактора. Колкото по-малко е времето от момента на първата болка до отварянето на запушения съд, толкова по-бързо пациентът се възстановява. Ако обаче има забавяне поради незнание и ненавременно търсене на медицинска помощ, лечението се затруднява.
- До кой час пациент с болка в сърдечната област може да бъде спасен?
- Според медицината до шестия час на такива пациенти може да се помогне. Понякога помощ може да се окаже и до дванайстия час след болката, но това става по-рядко. Затова колкото по-бързо пациентът дойде при нас, толкова шансовете му за успех се увеличават. В противен случай се стига до смърт, преди болният да дойде в болницата.
- В „Медика кор“ има ли случаи, когато пациент е дошъл с миокарден инфаркт и е починал?
- Има, но са много малко. Статистиката сочи, че под 5% от пациентите, лекувани с механично отваряне на кръвоносен съд след получен инфаркт, са починали. Тук е моментът да уточня, че преди 40 години, когато за първи път са създадени интензивните отделения, смъртността от инфаркти е сведена до и под 30%. С ангиопластиката тя е под 5 на сто.
Статистиката в „Медика Кор“ сочи, че за миналата година при нас са приети 448 пациенти с остър миокарден инфаркт. 311 от тях са мъже, останалите 137 са жени. За първите осем месеца на тази година бройката е може би над половината, защото кардиоболницата в Русе покрива Силистра, Търговище и Разград. Дотам при нужда пътуват наши линейки със страхотно оборудване, което дава възможност в болницата да получим в реално време електрокардиограми на превозваните пациенти и до тяхното идване да се подготвим за незабавна операция.
- На каква възраст пациентите получават остър миокарден инфаркт?
- За съжаление напоследък мъжете получават инфаркти във все по-млада възраст. Често при нас идват пациенти на по 30-40 години със запушени артерии на сърцето, което е доста обезпокоително. Най-застрашени от инфаркти обаче са пациенти на възраст от 50 до 80 години.
- Знаете ли на какво се дължи млади мъже да получават миокарден инфаркт?
- В цял свят се докладва, че възрастта намалява, а инфарктите се увеличават. Предполага се, че една от причините е увеличаването на продължителността на живота. След това се нареждат стрес, застоял начин на живот, тютюнопушене, консумиране на мазнини и въглехидрати и не на последно място инфаркти се получават и по наследство.
- Възможно ли е по наследство да се стигне да запушване на артерия в сърцето?
- Да. Ако някой от роднините е получавал инфаркт, наследниците му трябва много да внимават, защото вероятността това да се случи и на тях е много голяма.