Най-големият руски производител АвтоВАЗ разкри как ще изглеждат нейните автомобили в близко бъдеще. На автосалона в Москва компанията показа цели 6 концептуални модела, като едини от тях е напълно нов – кросовър Lada XCODE. Именно той трябва да демонстрира и новата дизайнерска концепция на руските автомобили.

От компанията не разкриват техническите характеристики на Lada XCODE, но уточниха, че той ще бъде оборудван с турбо-мотор и система за задвижване на четирите колела. При автомобила ще дебютира и новата система за свързване, заради която е създадено приложение за смартфони. Чрез него собственикът на автомобила ще може да управлява някои от основните функции от разстояние.

Пред публиката в Москва бе показана и всъдеходна модификация на хечбека Lada X Ray - Cross, който ще излезе в серийно производство през 2018 г. Машината има увеличен до 205 мм пътен просвет, големи джанти и защини елементи по каросерията. Този модел също ще разполата със система 4x4, като тя ще бъде взаимствана от кросовъра Duster, който в Европа се предлага под марката Dacia, а в Русия – като Renault.

Редом с Lada X Ray е изложена и негова спортна модификация – X Ray Sport Concept. Тя се отличава по намаления си клирънс, решетката на радиатора, както и по допълнителните акцени по каросерията. Автомобилът е получил специални спирачни механизми, както и създадени за него джанти.

В Москва е изложен и още един спортен прототип - Lada Vesta Sport. При него голяма част от дизайнерските и технически решения са взаимствани от спортния седан Vesta, който участва в световния шампионат за туристически автомобили WTCC. И двата автомобила – Vesta Sport Concept и X Ray Sport Concept, са оборудвани с 1,8-литров бензинов двигател, който в стандартния си вариант развива 122 к.с., на за двата прототипа мощността му е увеличена на 150 к.с.

Моделът Vesta е представен и във всъдеход вариант, носещ името Cross Concept. Той се отличава от стандартния седан по по-големия клирънс и също е оборудван със защитни предпазители по каросерията. От АвтоВАЗ не съобщават с какъв мотор е оборудван този автомобил.