В хода на търсенето на жилище се сблъскваме с най-различни обяви за недвижими имоти, за някои от които имаме нужда от доста разяснения и задължителен оглед на място. При преглеждането на офертите за имоти ново строителство, не може да не забележим доста по-изгодните цени, на които се предлагат ателиета и студия в град Русе.

Какво трябва да знаем за този тип имоти и кои са техните предимства и недостатъци?

Ателие - това е имот, който обикновено е с квадратура на едностаен или двустаен апартамент и единствената му спалня е със северно изложение. Характерно за ателиетата е, че са предназначени и за живеене, и за творческа дейност, поради което за тях се заплаща промишлен ток и различни от жилищните данъци. Недостатъците са в това, че данъчната оценка на този тип имоти е по-висока, така че при сделки от този вид е добре да се информирате за статута на имота, който купувате. Предимството е, че може да се използва за бизнес цели, без да е нужна промяна на предназначението му.

Студио – това е имот, който е най-често с площ от 30-50 кв.м. и се състои от еднопространствено помещение, с обособени различни кътове – кухненски и спален. Жилище като това притежава особен чар и носи в себе си романтичен дух.

Този тип имоти са подходящи най-вече за студенти, ученици, хора, които често пътуват и само нощуват в Русе, както и за инвестиция с цел отдаване под наем.

Разбира се, ако цената, местоположението и състоянието на имота Ви удовлетворява, не бива да се колебаете да го купите. Добре е да се има предвид, че търсенето на подобни имоти в градове като Русе е доста голямо и не само от хора, които просто искат да вложат парите си в имот, но и от такива, които искат да ползват имота като кабинет, офис или ателие.