От края на 2015 г. Министерство на външните работи купува самолетни билети без задължителен конкурс. Това става ясно от документацията, публикувана на интернет-страницата на МВнР, предаде БГНЕС.

Последният опит на ведомството на министър Даниел Митов да проведе успешен избор в момента е стопиран, заради обжалване на процедурата. Стойността на обществената поръчка е 4 000 000 лв., а срокът за изпълнение три години.

На 12 юли 2016 г. МВнР обявява ускорена процедура за избор на туроператор или турагент, тъй като предходните процедури са отменени с решения на Комисията за защита на конкуренцията. От МВнР изрично посочват, че след 30 декември 2015 г., те нямат договор за закупуване на самолетни билети за ръководството на ведомство и служителите.

“Това изисква спешно избор на изпълнител, за да не се допусне спиране на нормалното изпълнение на нормативно установените дейности и професионалните ангажименти на министерството, които осигуряват техническото изпълнение на служебните задължения на министъра, служителите от дипломатическата служба на МВнР, експертите на ведомството и дипломатическата поща, фактори от съществена международна важност в отношенията на България с други страни”, пише в документацията към последната обществена поръчка за закупуване на билети. Срокът за подаване на оферти е края на юли месец.

На 5 август обаче, процедурата отново е стопирана, защото самото й откриване е атакувано. Към момента решение на КЗК няма, а МВнР продължава да купува самолетни билети без конкурс.