По-малко в сравнение с миналогодишното грозде, но за сметка на това по-добро по отношение на качеството, прогнозират лозари от Русенско. Реколтата се очертава нормална въпреки екстремните климатични условия през пролетта и лятото.
Очаквам добиви от порядъка на 700-800 кг от декар и при белите, и при червените сортове. Миналата година имахме по 1,2 тона бяло грозде и 800 червено, но тази ще са по-малко, каза за „Утро“ Димчо Райнов - собственик на избата в Нисово. Той ще започне прибирането на своите масиви следващата седмица.
Малко е рано, но в предишни години сме започвали и на 20 август, каза Райнов. Според него лозята са в отлично състояние, въпреки последните дъждове гроздето е здраво. За разлика от зърнените култури, които страдат много от сушата, с лозята не е така, тъй като многогодишните растения имат доста по-дълбока коренова система, обясни винарят. 
Тази година започна добре за лозарите - зимата беше мека и всички лозя минаха успешно през студените температури. Пролетта обаче беше изключително неприятна и неустойчива за всички земеделски култури. Градушките и валежите бяха ежедневие в продължение на един месец. Това по някакъв начин допринесе реколтата тази година да не бъде в пикови стойности, нито като качество, нито като количество. За компенсация последва доста горещо лято, което допринесе гроздето да се напече хубаво от слънцето и да налее захар.