Камарата на архитектите в Пловдив се обяви за спешни законодателни промени, с които да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата и да се даде възможност за одържавяването им при посегателства. Това съобщи председателят на пловдивската камара Петко Костадинов пред Нова тв.

"Ние настояваме за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради-паметници на културата да се криминализира и второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имотите, както е в цивилизовани държави като Италия", заяви той. От камарата са изпратили отворено писмо до институциите, в която са мотивирали исканията си.

Костадинов днес призова да се провери дали тютюневия склад, от който в събота тръгна пожара, има застраховка срещу пожар. Камарата на архитектите в Пловдив настоява опожарените складове да бъдат укрепени. "До края на седмицата експертният съвет в Община Пловдив трябва да се събере и да одобри план за укрепването. Един силен дъжд може да събори тези стени. Най-ценното в момента е да се запази фасадата на изгорелите сгради", коментира Петко Костадинов.

"Тези складове са една много апетитна хапка, тъй като са в идеалния център на Пловдив, всички знаем, че тяхната реновация е много по-скъпа, отколкото построяването на една нова сграда", каза от своя страна Асен Асенов, председател на фондация "ЕДНО", която организира международни фестивали и други събития за съвременна култура и изкуства.

"Тъжно е, че точно на рождения ден на Кудоглу те изгоряха", коментира Асенов и разказа, че тютюневите складове са били завещани от Димитър Кудоглу на неговата фондация, за да поддържат приходите от тях Дома на народното здраве. "Тези складове не само никога не са били общински, те не са били държавни. () Три от изгорелите складове са на консорциум, който се управлява от Пиер Луиджи Гиа. През 2005 г. има подадени документи в Министерството на културата, с което искат промяна на статута", каза още той. Според Асенов е комична версията на рпокуратурата, която вчера обвини бездомен мъж за палежа.

Асен Асенов изтъкна още, че западноевропейската преса е отразила пожара в тютюневите складове в Пловдив, който е определен за Европейска столица на културата за 2019 г.

"Трябва да сме наясно, че Пловдив и България са под лупа. Защото "Европейска столица на културата" не е пловдивско и не е даже национално събитие. Европейска столица на културата е най-голямото и единственото културно събитие, което ЕС организира. Е, как си представяте, че ЕС ще остави просто така България да проваля най-голямото му събитие", попита той. Още през миналата година Община Пловдив съобщи, че т.нар. Тютюнево градче ще бъде включено активно в културните събития през 2019 г.