Седмица след старта на жътвата на слънчогледа в Русенско вече е ясно, че добивите ще са слаби и много под миналогодишните. Прибирането на маслодайната култура започна на практика в цялата област и според първите впечатления на фермерите количествата няма да са повече от 150-170 кг от декар, а на места и доста по-малко. 
В предишни години сме имали среден добив от декар от 300-380 кг. Миналата прибирахме 250-280 кг/дка, което бе много по-слабо, но се оказа доста над средното в страната. Тази година обаче се очертава изключително лоша и добивите ще спаднат с 30-40% в сравнение с 2015 г., прогнозират земеделци.
Тази година се оказва изключително тежка за фермерите във връзка с горещото и сухо лято. Такава е ситуацията не само в Русенска област, но и в съседните Разград, Добрич и др. Растенията приключиха много рано вегетацията си и добивите ще бъдат страшно редуцирани. Изключителните климатични условия няма да са толкова фатални за качеството, което ще остане на високо ниво. Но количествата на пролетниците ще бъдат силно редуцирани.
Слънчогледът е една от традиционните култури в Русенско и ежегодно се сеят по около 450 хил. декара. Маслодайното семе е второ по важност за фермерите във финансово отношение и при изкупните цени в момента не се очертават големи печалби за тях. Слънчогледът се изкупува на цени между 650 и 700 лева за тон, което е с около 5 на сто под миналата година. В предишни години с добри добиви цените са достигали 950-1000 лв./тон, но днес такива нива са само мечта. Цената на зърното е борсова и зависи силно от предлагането в черноморския басейн от Украйна, Русия, Румъния и Турция. Обикновено страната ни произвежда много повече слънчоглед от необходимото за вътрешни нужди и излишъкът се изнася най-вече в Турция.